Административният съд в Шумен реши, че Водоснабдяване и канализация - Шумен“ ООД дължи 160 476 на  Басейнова дирекция „Черноморски район“ – гр. Варна за използвана вода от яз. „Тича“ за 2016 г.

Това е второ решение на съда по жалба на ВиК срещу акт за  установяване на публично-държавно вземане, издаден Басейнова дирекция. Първият акт бе в размер на 485 489 лв. и съдът постанови, че ВиК ги дължи.

В мотивите на настоящото решение на съда се посочва, че общото количество отнет воден обем от „ВиК – Шумен“ ООД за 2016 г. е определен съобразно нормативните изисквания с измервателни устройства, отговарящи на изискванията на Закона за измерванията, а дължимата от дружеството годишна такса е правилно изчислена в размер на 506 496,88 лева.

Установено е и частично погасяване на задължението, поради което съдебният състав е счел, че към датата на издаване на оспорения акт дължимият остатък от таксата за 2016 г. е в размер на 160 476,08 лева. По тези съображения решаващият състав на Административен съд Шумен е приел атакувания административен акт за правилен и законосъобразен.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок.

ШУМ.БГ