Днес на заседание на Областния съвет по условия на труд бяха представени възможностите за финансиране от Фонд „Условия на труд“ на Министерството на труда и социалната политика.

Заседанието се проведе в залата на Областна администрация и бе водено от заместник - областния управител Ширин Вели. Директорът на Фонда „Условия на труд“ /ФУТ/ инж. Виолета Добрева презентира пред представители на бизнеса, на общински администрации, синдикати и организации възможностите за финансиране от ФУТ.

Фонд “Условия на труд“ финансира проекти с национално, отраслово, браншово и регионално значение. От него могат да се възползват юридически и физически лица за подобряване на условията на труд с конкретна приложимост, като финансирането на проектите в отделни предприятия с конкретна практическа приложимост е до 30% от стойността на проекта.

„Те са свързани с оборудване на работни помещения, на модернизиране на съществуващи технологии, усъвършенстване на системата за осигуряване качеството на труда, подобряване на санитарно- хигиенните условия, обясни инж. Добрева. Според нея добрите условия на труд са гаранция за добър бизнес. Финансовите параметри са с максимален таван до 100 хил. лв. без ДДС, които се осигуряват от фонда т.е. целия проект може да е в рамките на 330 хил. лв.

Представянето на фонд „Условия на труд“ в Шумен цели повече предприятия да се възползват от възможностите му. „Анализирайки структурата на Шуменска област малък е броят на предприятията участващи с проекти за финансиране от фонда. Има интерес, но е малък“, коментира инж. Добрева.

Досега три шуменски фирми - „Херти АД“, „Метал“ и „Метарекс“ са кандидатствали с проекти за финансиране от този фонд. Те се подават през годината всеки месец до 25-то число, разглеждат се от експертна комисия, която изготвя протокол и се представя пред Управителния съвет на Фонда, обясни инж. Добрева.

ШУМ.БГ