Колкото повече пари има в загубен портфейл, толкова по-голяма е вероятността да бъде върнат. За да стигне до този резултат международен научен екип е „изгубил“ 17 хиляди портфейла в 40 държави. България не е сред тях обаче, за да разберем колко честни сме ние.

Научният екип изпратил 13 швейцарски студенти, снабдени с прозрачни портфейли в 355 града по целия свят. Защо прозрачни? За да може съдържанието им да се види, без да се отварят. Във всеки портфейл имало списък за покупки на местния език, ключ, три еднакви визитни картички с местно име и имейл адрес. В част от портмонетата нямало пари, а в други имало еквивалента на 13.45 долара във валутата на съответната държава. Студентите оставали портфейлите на служители в банки, музеи, пощенски клонове, хотели и полицейски участъци заедно с бележка, на която пишело: „Здравейте, намерих това на улицата зад ъгъла. Някой трябва да го е загубил. Бързам, затова бихте ли се погрижили за него?“

С изключените на две държави, вероятността загубен портфейл да бъде върнат се увеличава, ако в него има пари. Нещо повече, колкото по-голяма е сумата, толкова по-голяма е и вероятността.

„Очаквахме вероятността загубен портфейл да бъде върнат да намалява, ако в него има пари“, казва икономистът Алън Кон от Мичиганския университет, който ръководи проучването.

„Погрешно приехме, че хората са егоисти. Всъщност представата ни за нас самите като честни личности е по-важна от краткотрайните придобивки“, посочва още той.

Не липсвали приключения. В Индия плановете на швейцарските студенти били осуетени от наводнения, а в Кения един от тях бил задържан, тъй като местните власти решили, че е подозрителен. В крайна сметка обаче 17 303 портфейла били раздадени.
 

dariknews.bg
Научният екип смятал портфейл за върнат при получен имейл на електронния адрес от визитната картичка в рамките на 100 дни. А изпратилите такъв имейл получили отговор, че не е нужно да го връщат, а може да задържат парите или да ги дадат за благотворителност.

40 на сто от портмонетата без пари и 51 процента от тези с пари били върнати. Резултатите били различни в различните държави. Оказало се, че ако ще губим портфейл, най-добре ще е да е в Дания, където 82 процента от портфейлите с пари били върнати. В Кения, която е последна в списък по честност, обаче, процентът бил 20 на сто.

Учените решили да проведат втори експеримент, за да разберат каква е разликата между държави със сходен процент. И така те загубили 3000 портфейла в Съединените щати, Великобритания и Полша. При увеличаване на сумата в тях до еквивалента на 94.15 долара, процентът на върнати портфейли скочил до средно 72.