Не искам да си тръгвам и не ми трябва никаква "евакуация", защото в Грузия нищо не ме заплашва".

"Никога не съм се сблъсквала с русофобия, насочена лично към мен. Лозунгите [срещу Русия като окупатор] са претенции към политиката на Русия, а не към народа ѝ. Случващото се в Тбилиси прилича на някакъв абсурден сън, който вече сме виждали."

"Никак не ме радва, че някой иска да ме "евакуира" в Русия. Тук имам бизнес и пълноценен живот. Изобщо не ми харесва цялата тази история със "спасяването" [на руснаци]."

Това споделят за московското издание РБК руски граждани, които живеят и имат бизнес в Грузия, след указа на президента Владимир Путин да бъдат временно замразени всички полети на руски авиокомпании до страната и външното министерство да евакуира намиращите се там туристи и граждани.

В изпълнение на указа всички 6 руски превозвачи спряха да продават билети до и от Тбилиси, Кутаиси и Батуми за 8 юли и следващи дати, а на вече закупилите предлагат алтернативни маршрути, връщане на парите или изтегляне на полета преди да влезе в сила ембаргото.

Москва иска одит на грузинските авиопревозвачи

До съботния следобед мнозина разчитаха да спасят плановете си за пътуване като се насочат към грузинската Georgian Airlines. Но според източници на ТАСС "всеки момент" ще бъдат забранени от 8 юли и полетите на Georgian Airways и MyWay Airlines. Малко по-късно това бе потвърдено от министерството на транспорта.

Забраната за грузинските самолети била "за обезпечаване на достатъчно ниво на авиационна сигурност", както и заради просрочен дълг от близо 800 хиляди долара такси за аеронавигациона дейност. Сега от Georgian Airways и MyWay Airlines се иска да предоставят за преглед в Русия програмите си за авиационна сигурност и след анализирането им те може евентуално пак да бъдат допуснати до руските летища.

По данни на Ростуризъм в момента в Грузия има около 1500 руски туристи, но от асоциацията на туроператорите АТОР твърдят, че броят на самостотелно влезлите в страната би трябвало да е 2-2.5 пъти повече. Путин препоръча на туристическите агенции също да прекратят продажбата на пътувания по това направление.

От хотели в Грузия започнаха да съобщават за отмяна на резервации от руснаци точно в тачалото на летния сезон. Руски граждани с обекти в този сектор твърдят, че също ще пострадат и че от Русия идват около една трета от чуждестранните туристи в Грузия.

Грузия е отворена и сигурна, няма блокади

Департаментът по туризма на страната заяви, че тя е напълно сигурна за гостуващите, независимо от протестите в центъра на столицата, в които при разгонването с водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми пострадаха близо 250 души. "Всички туристически направления и забележителности са отворени за посетители, транспортът работи без прекъсване, няма блокирани магистрали и шосета", отбелязват от ведомството.

Все пак се дава и съвет "да се спазват общи правила за предпазливост и да се избягва струпването на много хора в централната част на Тбилиси, "макар че такива мероприятия обикновено добре се охраняват от полицията". От хотели в столицата споделят, че също предупреждават гостите си и им оставят писма в стаите да се въздържат от посещение на площада пред парламента, където опозицията продължава да свиква митинги.

Указът на Путин не забранява пътуванията до Грузия изобщо и руснаците могат да влизат по собствени пътувания през сухопътната или морската граници. Но някои от тях вече се притесняват дали няма да имат проблеми на връщане на руската граница. От 11 години между двете страни няма дипломатически отношения.

Преди решението си президентът е провел съвещание с членове на Съвета за национална сигурност и според официалното съобщение те са оценили случващото се като "русофобска провокация по отношение на руски депутати".

Как се стигна дотук

Причината за протестите е загубата от Грузия на над 17% от територията ѝ след руската военна намеса и кратката война от август 2008 г., довела до откъсването на сепаратистите от Южна Осетия и Абхазия, признаването им от Москва като независими държави и разполагането на руски войски там.

Поводът е провеждане в грузинския парламент на годишното заседание на малко известната организация Междупарламентарна православна асамблея (МАП), при което президентът на МАП - руският комунист и депутат Сергей Гаврилов, водеше от креслото на председателя на грузинския парламент. Това бе счетено за тежка обида от опозиционни депутати и партии, предизвика събирането на хиляди гневни грузинци в четвъртък вечер пред парламента и оставката на председателя Иракли Кобахидзе.

Гаврилов и руската делегация бяха спешно изведени от Грузия, а той заяви в Москва, че това било опит за държавен преврат, свързан с бившия президент Михаил Саакашвили. Обяснението му за председателското кресло е, че просто там го настанила приемащата страна. Андреас Михаилидис, главният секретар на базираната в гръцката столца МАП, оцени случилото се като провокация на група грузински националисти.

Руски туристи споделят от различни части на страната, че не срещат никаква враждебност и че опозиционният протест срещу министри и искания за предсрочни парламентарни избори си е местна работа. Единствено държавният канал "Россия 24" съобщи на сайта си, че двама младежи предизвикали скандал заради телевизионния ѝ екип в Тбилиси, на той "не се поддал на провокацията".

Дневник