За Джордж Етуайлър бягането е страст, която го кара да става сутрин от леглото. Вероятно мнозина ще се припознаят в тази сентенция, с единствената разлика, че американецът е "само" на... 99 години.

Етуайлър е от онези хора, които отказват да се предадат. За 99-годишния американец бягането е дейност, която му вдъхва сили за нов живот.

"Аз съм откачалка. Някои казват, че съм чудо на природата заради това, което правя. Не знам дали е вярно или не, но няма много живи хора на 99 години и предполагам не са много тези, които могат да пробягат миля", шегува се Етуайлър.

Той е най-възрастният състезател, успявал да завърши успешно изпитанието The Mount Washington - едно от прословутите планински бягания в САЩ. Миналата година на 98-годишна възраст Етуайлър пресече финала за 13-и път.

Надпреварата е дълга 12.2 км с положителна денивелация 1420 метра и със среден наклон 11-12% в допълнение към ураганните ветрове по билото и променливото време в планината. Към събитието има голям интерес от САЩ и чужбина, като състезателите извън елита участват в жребий, за да бъдат избрани.

Тази година Етуайлър не успя да завърши състезанието, но е готов да се върне с нови сили догодина. Американецът се шегува, че на 100 години ще пресече финалната линия и ще умре.

"Правилото на бягащата ни група е, че ако колабирам, първо се уверете, че съм мъртъв, преди да се обадите на 911", казва Етуайлър.

Той е важен участник в щафетата на 50 мили в родния му град Пенсилвания. Всяка година бяга с отбора си, като задължителното членство в него е състезателите да са над 65 години.

По-добре късно, отколкото по-късно

Етуайлър открива бягането сравнително късно, когато е на 49 години. Приятел го запалва и постепенно започва да се чувства по-добре със загубата на тегло.

"Наслаждавам се да съм навън. С годините изглежда, че става по-трудно, но се убеждавам да стана от леглото", каза американецът.

Той признава, че има достатъчно свободно време, за да бяга, след като се е пенсионирал като професор по електрическо инженерство. Етуайлър не търси признанието на хората, а мотивацията му идва от коментар на жена му, няколко месеца преди тя да почине.

През 2010 г. той завършва своята част от щафетата в надпреварата в Пенсилвания, когато жена му го изненадва и идва да го поздрави, въпреки че състоянието й е влошено.

"Когато отидох до колата, бях шокиран и доволен, че Мери беше там с кислородната си маска. Отворих вратата, за да говорим и първото нещо, което тя каза, беше : "Гордея се с теб". Мисля, че това се наби в съзнанието ми и вероятно ме кара да продължавам", разказва Етуайлър.

Жена му Мери загива на 68 години от белодробна фиброза. През всичките години тя е до него и го подкрепя в бягането. Етуайлър пази спомена за нея със зелените си къси панталони, които са му подарък от жена му, като той ги обува всеки път, когато бяга в The Mount Washington.

Американецът участва в надпреварата за пръв път през 1989 г., когато е на 69 години. През 1995 г. на 75 години участва също и става победител в своята възрастова група. Здравословни проблеми обаче го спират до 2005 г., когато е на 85.

През миналага година той сваля 30 минути от рекорда във възрастовата си група, като финишира за малко над 4 часа.

"Рано през пролетта започвам да се натискам и да работя. Мисля си, че няма начин да се задържа на крака за 4 часа през юни. Когато стигнах върха и получих портокалов сок, банан и малко почивка, по средата на пътя надолу започнах да усещам, че всъщност не беше толкова зле. Ще го направя пак догодина", уверен е Етуайлър.

Дневник