Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева, предложението да се намали до 0 или 1 лев е несъстоятелно. Това каза заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев по БНР. Той обясни, че ДПС е против финансирането на партиите с пари от бизнеса, но са направили това предложение, защото предложението на ГЕРБ е било само за намаляването на субсидията до 1 лв., а сега съществуващата забрана за финансиране от икономически субекти оставала.

Цонев каза, че промяната на механизма за финансиране на партиите има нужда от време за дебат, но след като Борисов внесе предложението си за намаляване на субсидията до 1 лв., то е предвижено много бързо. "Някой да ни даде време? Имаше 3-4 дни за предложения, това дебат ли е", попита риторично Цонев. "Можем да използваме много европейски модели за финансиране на партиите. Например в Холандия, колкото пари събере партията от дарения, толкова им се дава от държавата. Ако финансирането на политическите партии не е от бюджета, то ще се създадат зависимости. Ние от ДПС не го искаме", каза още той.

Цонев обърна внимание, че партиите, които "къде тихо, къде явно подкрепиха референдума", като БСП не дават предложения и мълчат. Според него, ако ДПС не са се намесили в петък е щял да бъде гласувано предложението на Борисов. Официалната версия на ГЕРБ за отлагането на гласуването в петък беше, че не е бил готов доклада на бюджетната комисия, която заседава в четвъртък. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви тогава, че той е поискал отлагането, докато не бъде обсъдена промяната на коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Когато две партийни програми се доближават и изпълняват, е нормално обществото да смята две партии за по-близки", коментира Йордан Цонев изказванията, че ДПС и ГЕРБ са в коалиция.

Според Сидеров партиите можели да си върнат доверието без субсидии

Ако партиите се лишат от субсидии, то някак си може да върнат доверието на хората към политиците, каза в същото предаване на БНР "Неделя 150" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той припомни, че партията му е внасяла проекторешение да се премахнат субсидиите, което трябвало да бъде обвързано с възможност партиите да се рекламират и да пропагандират своите идеи, "защото политическият пазар е пазар на идеи в медиите без заплащане". Това са основните пера, особено по време на кампания, за които изхарчват парите на партиите", обясни Сидеров.Той каза, че "Атака" е "за" махането на субсидиите.

"Гласувахме миналата седмица "за" в залата. В петъка трябваше практически да се оформи промяната в бюджета. Там вече дадоха заден от ГЕРБ, защото имаше някакви разговори с НФСБ без наше участие", каза Сидеров. Той не вижда ричина за промяна. Сидеров предположи, че преди седмица коалиционните му партньори са гласували на първо четене "за" защото са "се надявали, че няма да се съгласува и няма да стане",

Данаил Кирилов допусна допусна промяна в становището на ГЕРБ

Нека се проведат коалиционните разговори, както е обявил премиерът на републиката, каза правосъдният министър Данаил Кирилов. Коалиционният съвет трябва да се събере във вторник. "Вероятно би могло да възникне модификация на това становище, но предполагам, че няма да има никаква промяна в нашата позиция", каза Кирилов.

Дневник