Българският лекарски съюз ще настоява неизплатената на болниците надлимитна дейност да бъде поета от бюджетния излишък. Това заяви пред БНР председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Според него това плащане трябва да бъде приоритет за тази година, а в бюджета на Здравната каса за следващата година да бъде заложено повишаване на стойностите на още клинични пътеки.

"За съжалението наличието на надлимитна дейност ни кара ние, на първо място, да искаме да бъде разплатена част от нея, а с увеличението на бюджета на здравната каса следващата година, да преговаряме за повишение на цените в останалите специалности, в които сега нямаме завишение. Както и за повишаване на цените за прегледите в доболничната помощ", обясни той.

"По никакъв начин повишението на цени не може да доведе автоматично до по-високи приходи в дадена болница, ако по принцип няма желаещи да се лекуват в нея", каза още той, коментирайки подписаният през седмицата анекс към рамковия договор за 2018 г., с който се повишават цените на някои клинични пътеки, най-вече в педиатрията, неонатологията и пулмологията.

Посочи, че за първи път по средата на годината се променят цени на клинични пътеки. "Какво ще се промени за пациентите? Разбира се, желанието на всички нас е да има лекари и пациенти по здравни грижи, които са удовлетворени от работата си, от самото заплащане. По този начин и пациентите ще получат по-добра грижа и ще имат по-добър достъп до лечебните заведения", посочи той.

Той подчерта още, че "това не се отнася за извънболничната помощ като брой направления.

На въпрос ако се оскъпят клиничните пътеки дали това ще се отрази положително на областните и общинските болници, Маджаров обясни, че лекарският съюз не разглежда болниците по тяхната собственост или по местоположението. "При всички положения се съобразихме с това какъв е профилът на пациентите, които посещават тези лечебни заведения. Наистина до голяма степен пациентите в тези лечебни заведения са първо и второ ниво педиатрия, защото това са масовите заболявания при децата Но пак подчертавам парите наистина се получават, ако има пациенти, ако пациентите изберат да посетят това лечебно заведение".

Напомни, че увеличение на клинични пътеки през септември може да има само ако данните към 30 август показват, че има икономии - това условие бе записано в националния рамков договор.

Дневник