Роджър Федерер спечели титлата на турнира на трева в Хале и показа, че се движи по график в подготовката си за "Уимбълдън" - третият турнир от Големия шлем за сезона. Швейцарецът надигра Давид Гофен със 7:6 (2), 6:1. Маестрото се нуждаеше от само от час и 23 минути, за да вземе своята десета титла в надпреварата.

Надпреварата в Хале вече е най-успешната в кариерата на Маестрото и първата, която той печели десет пъти. Той има девет титли и в родния си град Базел. По осем пъти е триумфирал на "Уимбълдън" и в Дубай.

Федерер има и три загубени финала в Хале (2010, 2012 и 2018 г.).

Точно преди година Федерер загуби финал от Борна Чорич, който го детронира в германския град, а освен това го свали и от първото място в световната ранглиста.

Титлата е №102 в кариерата на Маестрото и трета през сезона, в който той триумфира още в Дубай и в мастърса в Маями. Единственият с повече титли на сингъл е Джими Конърс (109).

Маестрото постигна осма победа в девет мача срещу белгийския си съперник. Гофен, който е 33-и в ранглистата в момента, победи Федерер на финалите на АТП в Лондон през 2017 г.

В първия сет Гофен игра много силно и не даде нито една точка за пробив на Федерер. Той сервираше стабилно и връщаше всичко, което попадаше в полето му. В тайбрека обаче белгиецът се пропука, като Маестрото поведе с 5:1, а това се оказа ключово. Той даде само още една точка на Гофен и със 7:2 в тайбрека си осигури предимство в сетовете.

Втората част запона по прекрасен начин за Федерер, който успя да пробие в самото начало, а след това затвърди пробива в първия си сервис гейм. В същото време Гофен се срина и нямаше отговор на повечето действия на Маестрото.

Швейцарецът проби още веднъж, за да поведе с 4:1, а след това без особени проблеми спечели и подаването си. Мачът не продължи много дълго, след като Гофен пропиля аванс в последния гейм, а след това направи и две поредни двойни грешки. При мачбол за Маестрото белгиецът прати топката в аут при опит за воле и поднесе титлата на швейцареца.

Дневник