Трябва да започнем дискусия "за" или "против" забраната на абортите в България, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров по БНР. Той искал да започне "една инициатива за нещо истинско, не по измислени проблеми" и да се "замислим за това как да не сме първи по смъртност". "Този въпрос е много важен и се дискутира в редица напреднали страни, но не и у нас. 26 000 аборта се правят на година тук, които са 26 000 убийства", каза Волен Сидеров

Сега всяко момиче срещу определена такса можело да убие човешки живот. Той призова Българската православна църква също да се произнесе по-строго по въпроса с абортите, защото това са 26 000 убийства на година. "Война да имаше, нямаше да са толкова. Има нихилизъм към собствения живот, към демографското развитие на България", каза Сидеров.

Кампанията срещу абортите в Европа се води от Agenda Europe - мрежа от над 100 - 150 души и организации от повече от 30 държави в Европа, работещи срещу установени човешки права, права на жените и на сексуалните малцинства. Това е записано в обширно проучване на Европейския парламентарен форум за репродуктивни права и права на пола (EPF), обединяващ десетки депутати от 28 държави, представляващи различни политически партии и групи.

В доклад на EPF от април 2018 г. се посочва, че конкретно кампанията в България срещу Истанбулската конвенция е дело на местни организации, координирани от базирания във Виена Алианс за защита на свободата (Alliance Defending Freedom International или ADF) с председател Пол Колмън. Кампанията срещу конвенцията в България беше подета от ВМРО, "Атака" и БСП.

На среща на Agenda Europe през 2014 г. участва и Алексей Комов - тогава програмен директор на руската фондация "Св. Василий Велики", учредена от Константин Малофеев, вероятно най-известният от богатите руснаци поддръжник на православни каузи и медии, известен и с дейността си на Балканите през последните години. Комов е съветник на председателя на Комисията по въпросите на семейството и защитата на майчинството и детството към руската патриаршия и ръководител на програма за подкрепа на семейното образование.

Разследване на "Капитал" показва индиректни връзки на "Атака" чрез съветника на Сидеров – Христо Маринов, с Комов. Маринов има съдружие в руската фирма "Глобал Сервис Интернационалий" с Лука Бертони и Джанматео Ферари, които са секретари на асоциацията "Ломбардия – Русия". Почетен президент на сдружението е Алексей Комов. Според публикации на швейцарски медии през 2014 г. Сидеров е бил на тайна среща във Виена между националистически лидери от цяла Европа, включително и от Русия, на която е бил и Малофеев.

Кампанията за забрана на абортите в България вече беше започната с поставянето на билбордове от Александър Урумов, който беше кандидат за евродепутат от ВМРО. Урумов е директор на пресцентъра на Министерството на отбраната, което е ръководено от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Урумов е евангелист от българската апостолическа църква, преминал е обучение за "лидерство" в САЩ. Той често пътува до Тексас, където се среща с евангелистки политици.

Администрацията на Доналд Тръмп ограничава достъпа до контрацепция, аборти и граждански права, действайки в ущърб на жените и ЛГБТ хората както в САЩ, така и в чужбина. Това се случва "зад кулисите" благодарение на вицепрезидента Майк Пенс, ръководен от евангелистката си вяра и стремежа си да угоди на религиозните консерватори.

Следващите "битки" на Agenda Europe са: забрана на разводите, забрана на пренаталната диагностика, забрана на "инвитро" процедурите, забрана на противозачатъчни средства и т.н.

Дневник