Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън затвърди доминацията си от началото на сезона с шеста победа в първите осем състезания. Британският пилот на "Мерцедес" триумфира в Гран при на Франция на пистата "Пол Рикар".

Хамилтън потегли от първа позиция и до края не изпусна водачеството, за да вземе своята 79-а победа във Формула 1. Успехът е четвърти пореден за него през сезона след тези в Испания, Монако и Канада. Единствените стартове, в които Хамилтън не спечели, бяха Австралия и Азербайджан, където триумфира съотборникът му Валтери Ботас.

Именно финландецът завърши на второ място и оформи двойната победа на "Сребърните стрели". За шести път през сезона "Мерцедес" завършиха на първо и второ място. Ботас удържа втората си позиция от Шарл Льоклер с "Ферари", който в края беше близо до финландеца.

Четвърти се нареди Макс Верстапен, а зад него завърши Себастиан Фетел. Германецът стартира седми след слаба квалификация, но прескочи две места напред. Пилотът на "Ферари" взе и една точка допълнително, след като направи най-бърза обиколка в последния тур.

След осем състезания Хамилтън има 187 точки, а съотборникът му Ботас остава със 151. Фетел има със 76 точки по-малко.

"Беше страхотно състезание за целия отбор. Не беше лесен старт, защото беше много горещо в кокпита, но целият екип свърши невероятна работа, за което им благодаря. Имах леки проблеми с предните гуми. Едно от най-добрите ми състезания през тази година", каза Хамилтън след състезанието.

Световният шампион направи добър старт и поведе колоната пред Ботас и Шарл Льоклер. Изпреварвания в челото нямаше, въпреки че Верстапен беше притиснат от пилотите на "Макларън" Ландо Норис и Карлос Сайнц.

В шестата обиколка Себастиан Фетел започна да си пробива път напред в колоната и изпревари Ландо Норис. До десетата обиколка четирикратният световен се справи и с другия пилот на "Макларън" Сайнц.

В следващите обиколки на пистата беше по-интересна съпоставката между Фетел и Хамилтън, които правеха поредица от най-бързи обиколки. Пръв в бокса влезе Льоклер в 22-ата обиколка, последван от Ботас, а след това и Хамилтън при затварянето на 24-ия тур.

Фетел остана по-дълго на трасето, но не спечели позиции срещу останалите.

С новите гуми размествания в челото нямаше, въпреки оплакванията на Хамилтън от състоянието на неговия комплект. Все пак световният шампион успя да увеличи преднината си пред Ботас и Льоклер.

В края на надпреварата Ландо Норис имаше проблеми с гумите и потъна до десетото място, като беше изпреварен от Даниел Рикардо и Кими Райконен. В последната обиколка Льоклер застигна Ботас и дори направи опит да го изпревари, но финландецът се защити и успя да завърши зад съотборника си Хамилтън.

Преди последната обиколка Фетел, който имаше голям аванс пред Сайнц влезе в бокса за нови гуми "софт" в опит да направи най-бърза обиколка и да вземе една бонус точка. В последния тур Хамилтън направи нов рекорд на "Пол Рикар", но Фетел отговори на свой ред и записа най-бързата обиколка.

Следващият старт за сезона е Гран при на Австрия след седмица.

Дневник