Антиправителствен протест, организиран от студенти, събра стотици хиляди чехи в Прага, настояващи за оставка на премиера Андрей Бабиш.

Според организаторите в слънчевия ден са излезли четвърт милион души, макар че тези данни засега нямат независимо потвърждение. Ако наистина са се събрали 250 000 души, това ще е най-голямата демонстрация от падането на комунизма през 1989 г.

Множеството се събра в парка Летна като кулминация на продължаващо седмици наред недоволство от премиера, разследван за конфликт на интереси и злоупотреби с евросредства.

Чехи пристигнаха от цялата страна, като носеха плакати с надписи "Оставка!", "Писна ни!" и много чешки и европейски знамена. Протестът е мирен и хората идват и с малките си деца, разказва "Ротерс". Организаторите от гражданското сдружение "Милион моменти за демокрацията" не поканиха политици да говорят от трибуната.

"Смятам, че на лидерите ни трябва категорично да се напомни, че не притежават страната ни, че не са над закона и че навън има достатъчно загрижени хора, чиито мозъци не са промити от пропагандата", казва 50-годишният Филип Рубас от Бърно, който казва, че е бил е на първите протести през 1989 г.

Бабиш продължава да отрича каквато и да е вина и е спокоен, че управляващата коалиция ще го подкрепи следващата седмица на вота на недоверие.

Дневник