Мария Оряшкова донесе първи златен медал на България от европейските игри в Минск. Състезателката, която участва в турнирите в самбо и джудо, спечели в коронния си спорт – самбо до 80 кг. Тя победи представителката на Русия Жанара Кусанова. Деветкратната европейска и четирикратна световна шампионка изоставаше с точка, но успя да реагира и да спечели.

В третия състезателен ден медалите за България бяха общо осем. Освен златото на Оряшкова, тимът спечели четири сребърни и три бронзови медала.

Ден по-рано Цветелина Цветанова донесе бронз в самбото. България вече има девет отличия от надпреварата.

Ансамбълът по художествена гимнастика спечели три комплекта медали. Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска взеха сребро на пет топки и в многобоя, както и бронз на три обръча и два чифта бухалки.

В индивидуалната надпревара при гиманстичките Катрин Тасева спечели два медала. Тя взе сребро на топка с оценка от 21.400 точки (12.900 за трудност и 8.500 за изпълнение). След това 21-годишната състезателка се представи добре и на лента с новото си съчетание. Тя получи оценка 20.450 и спечели бронзов медал.

Във финала на бухалки Тасева остана четвърта.

В турнира по спортна стрелба Антоанета Бонева остана трета на 10 метра въздушен пистолет. Тя събра актив от 218.1 точки. Другата българка в дисциплината Мария Гроздева, остана само на точка от финала и завърши 12-а.

Сребърен медал донесе джудистът Ивайло Иванов. В категория до 81 килограма той отстъпи с вадзари 16 секунди преди края на редовното време на белгиеца Матиас Касе.

Дневник