Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави опозиционния кандидат Екрем Имамоглу за победата на изборите в Истанбул, която му дават първите резултати.

"Волята на нацията се прояви днес," написа в "Туитър" държавният глава, чийто фаворит (и един от най-приближените му в политиката), бившият премиер Бинали Йълдъръм, губи за втори път от почти три месеца. "Поздравявам Екрем Имамоглу", който спечели изборите според "неофициалните резултати", допълни Ердоган.

В последвала публикация в "Туитър" той добави, че "както и преди", властите ще продължат да работят за "целите за 2023 г.", "в рамките на принципите на Народния алианс". С тези думи се има предвид съюза на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) с националистите, който съгласно новата конституция и изборни правила му позволи да има мнозинство в новия парламент, избран миналата година.

Този път ще се изминава "без компромис с демокрацията, върховенството на закона, мира, просперитета и стабилността," заключи Ердоган, срещу когото не спират от години обвиненията, че е направил авторитарен завой в управляваната от него 17 години Турция.

Думите му се разтълкуваха разнопоочно. Споменатата от него 2023 г. е и стогодишнината от основаването на Република Турция от руините на Османската империя. За юбилея Ердоган, който вече управлява (първо като премиер, след това - като президент) по-дълго от основателя Мустафа Кемал Ататюрк, постави редица икономически и социални цели пред страната, включително да я нареди сред най-големите световни икономики.

Същевременно това е и годината, в която би трябвало да се състоят следващите редовни парламентарни и президентски избори (съгласно новата конституция те се провеждат заедно, веднъж на пет години). Според кореспондент на Би Би Си това е заявка, че Ердоган не се е отказал от намерението си следващите четири години да няма нов вот в Турция, след като жителите на страната отидоха 11 пъти до урните за по-малко от десетилетие (12 пъти в Истанбул заради повтарянето на изборите).

Ердоган, самият той бивш кмет на Истанбул, не коментира и изразеното от Имамоглу намерение двамата да работят заедно за бъдещето на града.

Дневник