Отпадането на Григор Димитров в първия кръг на турнира в "Куинс" доведе до загуба на две позиции в световната ранглиста на АТП. След послeдното ѝ обновяване българският тенисист e №47. През миналата седмица той се изкачи с две места, но не успя да защити точките си от 2018 г.

В "Куинс" Димитров загуби от тийнейджъра Феликс Оже-Алиасим в мач, който беше отлаган два пъти заради дъждове в Лондон. Година по-рано той достигна до втория кръг, където загуби от Новак Джокович. Димитров е и шампион в "Куинс" от 2014 г.

До началото на "Уимбълдън" българинът няма да участва в други турнири. Третата надпревара от Големия шлем за годината започва на 1 юли, а в края на седмицата Димитров ще научи съперника си в първи кръг.

Българският тенисист изпадна от топ 40 на ранглистата за пръв път от шест години през април. На "Уимбълдън" българинът има да защитава само 10 точки, след като преди година отпадна още на старта след загуба от Стан Вавринка.

Начело в световната ранглиста остава Новак Джокович, който има 12 415 точки. Втори е Рафаел Надал със 7945, като и двамата не участват в турнири преди "Уимбълдън". Роджър Федерер, който спечели титлата в Хале за 10-и път, е трети с 6620 точки. Размествания в топ 10 няма, като там са още Доминик Тийм, Александър Зверев, Стефанос Циципас, Кей Нишикори, Кевин Андерсън, Карен Хачанов и Фабио Фонини.

Най-големият скок в ранглистата правят Давид Гофен и Жил Симон. И двамата загубиха финалите в Хале и "Куинс", но белгиецът се изкачва с 10 места до №23. Симон е вече 25-и в ранглистата, след като се изкачва с 13 позиции.

Дневник