След масов бой вчера между представители на две ромски фамилии е решено в село Розино да бъде открита постоянна полицейска приемна. това съобщи на брифинг в селото, излъчен по БНТ, тази сутрин старши комисар Атанас Илков, директор на областната дирекция на МВР-Пловдив.

Вчера в районното управление на МВР в Карлово бяха задържани 44 души от селото след масово сбиване. Няма сериозно пострадали.

С действията си полицейските служители са предотвратили разрастването на друго сбиване между двете враждуващи фамилии, иззети са и незаконно притежавани оръжия - три ловни пушки и два газови пистолет.

Храта в селото разказаха пред БНТ, че конфликтът между двете враждуващи фамилии датира от 20 години. Напрежението ескалира в събота, когато представители на Среброви нападнали роми от Скендерови и са изпотрошили прозорци на къщи, на бусове и имущество.

Образувано е досъдебно производство, но прокуратурата все още не е взела решение дали да поиска постоянното задържане на някои от участниците. За осигуряване на обществения ред в селото са ангажирани служители от Районното управление в Карлово и сектор Специализирани полицейски сили.

В четвъртък общинският съвет в Карлово ще гласува отпускането на средства за оборудване на помещение, където да се разкрие постоянната приемна.

Хората нямат основание да се притесняват, каза Илков.

Дневник