Германия трябва да се бори твърдо с десния екстремизъм, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от "Ройтерс". Изказването й дойде след убийството на благоразположен съм мигрантите политик от партията й, за което се предполага, че е извършено от симпатизант на неонацизма,

Тя изтъкна, че борбата срещу десния екстремизъм трябва да е "без никакви табута". "В противен случай ще се окажем с пълна липса на доверие", предупреди канцлерът и добави, че правителството се отнася към въпроса "много, много сериозно".

Миналата седмица вътрешният министър Хорст Зеехофер направи подобно изказване. Меркел и Зеехофер взеха отношение по темата, след като в началото на месеца Валтер Любке, дългогодишен член на Християндемократическия съюз и ръководител на регионална администрация, беше застрелян в дома си, припомня "Франс прес". За убийството е задържан 45-годишен мъж, свързан с неонацисткото движение.

В Германия живеят около 12 700 потенциално опасни крайнодесни радикали по данни на службата за вътрешно разузнаване BfV (Бе Еф Фау). Тя изтъкна, че борбата срещу десния екстремизъм трябва да е "без никакви табута". Германците мислят, че правителството не прави достатъчно, за да им се противопостави, посочва "Ройтерс".

"Германия има проблем с тероризма"

Междувременно германският външен министър Хайко Маас призова гражданите на Федералната република да се противопоставят решително на проявите на десния екстремизъм, предаде ТАСС. В авторски текст на Маас в тиражния всекидневник "Билд" той припомня за престъпленията на печално известни неонацисти, за покушенията на десни радикали срещу кметовете на Кьолн - Хенриете Рекер, и на Алтена - Андреас Холщайн, както и за убийството на ръководителя на регионалната администрация в окръг Касел Валтер Любке, което потресе Германия. "Откроява се онова, за което мнозина продължават да си затварят очите - Германия има проблем с тероризма", смята Маас. "Трябва накрая да наречем десния тероризъм с името, което заслужава", подчертава външният министър.

"Твърде често се говореше за "единични случаи" или за "безразборни нападения", когато тези нападения се извършваха от десни", констатира германският първи дипломат. Той посочва, че в момента в страната има над 12 хил. готови да преминат към насилие десни екстремисти. Около 450 от тях са успели да се укрият, въпреки че са били издадени заповеди за ареста им.

"Този, който се съмнява какъв потенциал за насилие се крие у тях, трябва да обърне внимание на случилото се в Крайстчърч, на остров Ютьоя или в Питсбърг", подчертава Маас. "Може би нашата страна се нуждае не само от "Петъци за бъдещето", а и от "Четвъртъци за демокрацията", смята министърът.

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер каза, че иска по-сурови мерки срещу крайнодясната престъпност, предаде "Асошиейтед прес".

БТА/Дневник