Победителят на вчерашните и предишните кметски избори в Истанбул Екрем Имамоглу е спечелил с по-голяма преднина пред опонента си, бившия премиер Бинали Йълдъръм, отколкото се очакваше.

Това показват данните от държавната Анадолска агенция при 100% преброени бюлетини. За Имамоглу, кандидат на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), са гласували 4.741 млн. души, докато за подкрепяния от президента Реджеп Тайип Ердоган Йълдъръм са пуснали бюлетина 3.935 млн. Това означава, че преднината на опозиционния кандидат е над 806 хил. гласа.

Около 180 хил. са невалидните бюлетини, а общо 69 хил. души са гласували за други кандидати.

При Имамоглу обаче балотажът е рекорд за последните 35 години. За сравнение, за трите си мандата подкрепият от Ердоган Кадир Топбаш (подал оставка под натиска на президента и партията през 2017 г.) печели между 44 и 48%. При самия Ердоган кметският пост отива, след като той печели 25.2 на сто от вота.

Предпазлив оптимизъм

Междувременно турската лира поскъпна спрямо долара в началото на днешната търговия, предадоха "Асошиейтед прес" и "Блумбърг". Доларът се котираше при курс 5.717 лири за долар, което е повишение с 1.8 на сто - рекорд за днес сред всички валути по света. Според икономиста Тим Аш от консултантската компания "Блубей асет мениджмънт" в Лондон резултатът е "възможно най-добрият възможен" за пазарите в имейл до клиенти. Причината е, че има както недвусмислена победа, така и признание за поражението и "предложение на Имамоглу да работи с Ердоган".

Според "Ахвал" работата на правителството за стабилизиране на икономиката и финансите тепърва предстои - инвеститорите очакват дълго обещавани реформи. Очаква се ново свиване на икономиката за второто тримесечие, което приключва след няколко дни, а спадът на лирата с общо около на сто от началото на годината е съпътстван от нарастващи проблеми на банковата индустрия с обслужването на лоши дългове.

Според икономиста Пьотр Матис, стратег в Рабобанк в Лондон, движенията на пазарите ще продължават да зависят от "политиките или липсата им", прилагани от Ердоган, тъй като той и неговата Партия на справедливостта и развитието все още управляват.

Пазарите може да реагират добре в началото, но инвеститорит имат нужда от отговори за бъдещето, отбелязва Инан Демироглу, икономист от "Номура" в Лондон, цитиран от "Блумбърг". "Ще има ли още популизъм? Ще има ли рокада в кабинета? Ще има ли засилено националистическо влияние", пита той.

Внимание към кабинета и външната политика

Някои експерти очакват промени в кабинета още тези дни, за да се подсили доверието в управляващите.

Нови избори за парламент и президент засега не изглеждат като желано решение, а и срещат съпротива от коалиционния партньор на Ердоган.

Според "Хюриет дейли нюз" е по-вероятно вниманието да се измести върху външната политика - за Анкара е приоритет да опита да оправи отношенията с Вашингтон, които преминават през труден етап заради покупката на руска техника и обещанието на САЩ да изключат Турция от програмата за изтребителите F-35. Тези въпроси се очаква да бъдат засегнати на срещата на Ердоган с американския му колега Доналд Тръмп в Япония тази седмица.

Дневник