Част от руската армия в Южния военен окръг, обхващащ територии в Южна Русия и Северен Кавказ, граничещи с Грузия, са поставени тази сутрин в максимална степен на бойна готовност, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Това е част от внезапната проверка на готовността на Централния военен окръг (ЦВО) и на части от Източния военен окръг на Русия, започната по заповед на президента Владимир Путин.

В подразделенията на ЦВО, обхващащ Сибирски, Уралски и Приволжки федералeн окръг, е обявена внезапна проверка на бойната готовност с цел "оценка на способността им да осигурят военна сигурност в Централноазиатския район, където продължава да има сериозна заплаха от терористичен характер", цитира думите на Шойгу пресцентърът на министерството. Ще се провери готовността на военното ръководство за управлява войските "при нарастваща военна заплаха и възникване на кризисни ситуации".

В максимална тревога са поставени и сили отвъд Байкал и в Далечния изток, както и отделни части на въздушнодесантните войски и на военнотранспортната авиация и авиацията за далечни полети. По време на проверката ще има над 50 учения с различен мащаб, по време на които ще се отработва засилена охрана на важни държавни и военни обекти, противовъздушната отбрана, пресичане на терористични заплахи, унищожаване на въоръжени формирования и други "деструктивни военни сили".

Дневник