Техеран е готов при нужда да стреля отново срещу американски безпилотни устройства, ако те се появят и заплашат сигурността на ислямската република, както стана миналата седмица.

Това обяви командирът на Военноморските сили на Иран адмирал Хусейн Ханзади. Той каза, че противникът в лицето на САЩ вече знае за възможностите на Техеран да отговори на всяко нарушение на въздушното пространство.

Коментарите му следват свалянето на американски дрон преди няколко дни, довело до ескалация на напрежението между двете държави. Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че в последния момент се е отказал от въздушен удар срещу цели в Иран, който е можел да доведе до 150 жертви, а ирански военни обясниха, че са могли да свалят и военен самолет с 35 души на борда, който придружавал дрона. Според американски медии е последвала мащабна американска кибератака срещу ислямската република.

"Врагът изпрати най-добрия си разузнавателен самолет и всички видяха, че го свалихме. Това е твърд отговор, който можем нееднократно да повторим и противникът много добре го знае", обясни Ханзади, предаде агенция "Тасним".

Евентуални отстъпки

Други ирански представители, цитирани от "Ройтерс", междувременно допуснаха възможността за преговори със САЩ, каквито иска Тръмп. Става въпрос за условията по сделката между шест държави (сред тях САЩ) и Иран за иранската ядрена програма, която президентът нарече "най-лошата" в историята. Миналата година той обяви, че Вашингтон се изтегля от споразумението, поиска нова сделка, възстанови санкциите срещу страната и въведе нови. От миналия месец е в сила пълна забрана за купуване на ирански петрол от други държави. Това сви и износа на петрол на ислямската република до едва около 300 хил. барела дневно (при около 0.5 млн. миналия месец и 2.5 млн. през април 2018 г.). Новините се очаква да се отразят на решение на картела ОПЕК и други страни - производителки на петрол, дали да продължи споразумението за свиване на добива (и така да се увеличи търсенето и да се повишат цените) на среща във Виена на 1 и 2 юли.

Според Тръмп Иран трябва да направи нови отстъпки от ядрената си програма - идея, която Техеран отхвърля. Според Хесамедин Ашена, съветник на президента Хасан Рохани, обаче има място за отстъпки при определени условия. В "Туитър" той написа: "Ако (САЩ) искат нещо отвъд (ядреното споразумение), трябва да предложат нещо отвъд него; с международни гаранции."

И двата коментара съвпадат с посещението на американския държавен секретар Майк Помпео в Саудитска Арабия. Там той обсъжда с крал Салман и други саудитски представители заплахите в Ормузкия проток, където освен дрон бяха атакувани и шест танкера в последния месец. Вашингтон обвинява Техеран за случилото се, но ислямската република отрича и предлага съдействие за решаване на проблемите на сигурността.

По-късно готовност за преговори изрази и специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук. "Това е президент, който има голямо желание да седне с режима", обяснява Хук в телефонен разговор от Оман, цитиран от "Ройтерс". "Мисля, че въпросът, който трябва да си задават хората, е... защо Иран продължава да отхвърля дипломацията."

Дневник