Турското правителство провежда срещи с почти всички партии в парламента, за да набере подкрепа за Анкара преди разговорите между президента Реджеп Тайип Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп в Япония. Това съобщи "Хюриет дейли нюз".

Според вестника министърът на отбраната Хулуси Акар е разговарял с лидера на основната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу (застанала зад победителя на изборите в Истанбул), председателя на националистите Девлет Бахчели и лидера на отцепилата се от крайнодесните Мерал Акшенер, оглавяваща Добрата партия.

"Представихме информация" и "слушахме мнения и препоръки... беше добър обмен на информация," обяснява Акар пред репортери след срещата с Бахчели. "Ще предоставя тази информация и на другите председатели."

Подготовка

Това означава, че Акар - и екипът на Ердоган - опитват да наберат подкрепа от опозицията за следващ етап от напрежението между Турция и Съединените щати, увеличило се заради решението на Анкара да купи руски ракетни комплекси С-400 въпреки призивите на Вашингтон да не го прави. САЩ обвързаха решението с оставането на Турция в програмата за изтребителите F-35, от които Турция е поръчала десетки, но и за които произвежда над 900 компонента.

През юни Патрих Шанахан, по това време изпълняващ длъжността ръководител на Пентагона, изпрати на колегата си Акар писмо, според което Турция ще бъде изключена от проекта за F-35, ако не промени идеята си. Позицията и на кабинета, и на Ердоган е, че руските С-400 са по-изгодни от предлаганите от САЩ "Пейтриът" и доставката при всички положения ще започне в първата половина на юли.

Турция вече е заявявала, че се готви за възможността да ѝ бъдат наложени санкции, ако не се откаже от ракетите. След като темата бе останала на заден план преди изборите в Истанбул вчера, турски експерти отбелязаха, че вниманието на Ердоган ще се насочи именно към нея дни преди срещата на Г-20 и разговора с Тръмп в края на тази седмица.

Дневник