Франция, Великобритания и Германия предупредиха Иран по официален дипломатически път, че Техеран ще се сблъска със сериозни последици, ако намали степента на изпълнението на ядреното споразумение от 2015 г. Това заявиха двама европейски дипломати, цитирани от "Ройтерс" и БТА.

Дипломатическият демарш е бил отправен на 22 юни. Източниците уточниха, че целта е била Иран да бъде предупреден да не намалява задълженията си по споразумението. Франция, Великобритания и Германия са трите европейски страни, подписали ядреното споразумение.

Засега не е ясно с какви последици може да се сблъска Иран за неизпълнение на задълженията си. Не е ясно и дали Иран е отговорил на европейския демарш, макар че на 23 юни иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи беше цитиран от иранската държавна телевизия, че страната му няма да се откаже от решението да намалява ангажиментите си по ядреното споразумение.

Трите европейски страни положиха много усилия да поддържат споразумението между големите световни сили и Иран, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп едностранно се изтегли от него миналата година и започна отново да налага американските санкции.

Миналата седмица Иран заплаши на 27 юни да прекрати спазването на лимита, наложен със сделката от 2015 г. върху неговите запаси от уранов хексафлуорид.

В края на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп потвърди, че в последния момент се е отказал от въздушен удар срещу цели в Иран, който е можел да доведе до 150 жертви, а ирански военни обясниха, че са могли да свалят и военен самолет с 35 души на борда, който придружавал дрона. По-рано САЩ обвиниха Иран за нападения срещу два петролни танкера в Оманския залив.

Дневник