На днешната дата преди 10 години от този свят си отиде Майкъл Джексън - една от най-ярките и противоречиви звезди в света на музиката. Той е носител на 15 награди "Грами", като само с албума си Thriller взема 8 статуетки.

Майкъл Джексън почина едва седмица преди началото на This Is It - поредица от 50 концерта в лондонската O2 Arena, които щяха да бележат завръщането му на сцената след дългогодишно отсъствие. Първоначално обявените дати бяха едва 10, но поради огромния интерес те станаха 50. Билетите бяха разпродадени за 3 дни.

Майкъл Джексън се ражда на 29 август 1958 г. в Гари, щата Индиана. Той е седмото от общо девет деца в семейството. Музикалната му кариера започва, когато е едва на 5 години в семейната група "Джексън файв". Групата малко по малко добива популярност и през 1968 г. подписва договор с "Мотаун рекърдс". Братята се местят в Калифорния, а първите им четири сингъла с лейбъла оглавяват класациите.

Джексън файв" записват 14 албума с "Мотаун рекърдс", но през 1976 г. в търсене на по-голяма творческа свобода скъсват взаимоотношенията си с лейбъла. Тъй като името им е собственост на "Мотаун рекърдс", когато започват да работят с новите си продуценти от "Епик", те се преименуват на The Jacksons. През този период повечето от песните на групата са композирани от Майкъл Джексън.

Майкъл Джексън прави филмовия си дебют през 1978 г. в мюзикъла The Wiz по "Магьосника от Оз". Той играе ролята на Плашилото, а режисьор на лентата е Сидни Лъмет. По време на престоя си в Ню Йорк бъдещият "крал на поп музиката" посещава клуба Studio 54, в който се запознава с ранния хип-хоп. Това ще повлияе на използването на бийтбокс в парчета като Working Day and Night.

По същото време Джексън се запознава с Куинси Джоунс, който композира музиката за филма. Опитният музикант бързо става продуцент на петия солов албум на певеца - Off The Wall, който изстрелва Джексън на върха на музикалните класации. Това е първият албум с четири песни, достигнали до номер едно в американските чартове.

През 1982 г. Джексън издава Thriller, който до днес заема второто място в класацията за най-продавани албуми за всички времена с 66 млн. продадени копия. С него бележи и друг рекорд - седем сингъла под номер едно от един-единствен албум. Успехът се дължи донякъде и на запомнящите се видеоклипове, за които са използвани едни от водещите режисьори в Холивуд.

Повече четете в Дневник