Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел изключиха каквато и да било форма на сътрудничество с "Алтернатива за Германия", заявявайки, че антиимигрантската реторика на крайнодясната партия допринася за атмосфера на омраза, насърчаваща политическо насилие, предаде "Ройтерс".

Решението на управителния съвет на християндемократите официално да отблъснат "Алтернатива за Германия" идва, след като лидерът им каза, че популистката партия трябва да сподели вината за убийството на подкрепящия имигрантите политик консерватор Валтер Любке.

Председателят на ХДС Анегрет Крамп-Кранбауер посочи миналата седмица, че "Алтернатива за Германия", най-голямата опозиционна партия в германския парламент, легитимира езика на омразата, който насърчава крайнодесни симпатизанти да прибягват към насилие.

Според прокурори крайнодесен симпатизант, задържан миналата седмица, е отговорен за убийството на Валтер Любке на 2 юни. Политикът, дългогодишен член на Християндемократическия съюз и ръководител на регионална администрация, бе омразна фигура в крайнодесни форми в интернет, настроени критично към решението на Меркел през 2015 г. да приеме около един милион бежанци в разгара на бежанската криза.

Отприщването на крайнодясно насилие, включващо крайнодесен тероризъм, процъфтява в атмосфера на подстрекателство в интернет и в социалните медии, се посочва в предложение, блокиращо всяка форма на сътрудничество с "Алтернатива за Германия".

Някои политици християндемократи, особено в източните провинции, където партията е най-силна, заявиха по-рано, че консерваторите не трябва да изолират "Алтернатива за Германия" и трябва да обмислят изграждането на коалиции поне на регионално ниво.

АзГ отхвърли твърденията, че антиимигрантската й позиция има вина за смъртта на Любке и каза, че членовете й са жертва на крайноляво насилие.

Дневник