Интерактивни занятия, презентации, беседи и семинар организира  Регионална здравна инспекция в Шумен по повод 26 юни - Международен ден за борба с наркотиците и незаконния им трафик.

В шуменски училища ще се беседва за „Вредата от употребата на синтетични наркотици“, „Тютюнопушенето и други зависимости“. Ще се проведе и интерактивно занятие на тема: „Рисково поведение при употребата на психоактивни вещества“ с демонстрация на оказване на първа долекарска помощ и упражнение с уред „Алкохолни очила“. Занятието ще бъде с акцент към превенцията на ХИВ, сексуално-предавани инфекции и употребата на психо-активни вещества . В програмата е включена и здравно-образователната кампания „Ваканция без риск“.

Проявите РЗИ ще проведе съвместно с Общински здравен център и Български червен кръст, Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи, шуменски училища, Диагностично-консултативен център I, ШУ „Еп.Константин Преславски“, градски басейн „Аква свят“.

По повод отбелязването на Международния ден медицински специалисти от училища и детски градини ще се съберат на среща - семинар на тема „Нови психоактивни вещества.“ Новите психоактивни вещества или така наречените дизайнерски наркотици отбелязват пик в разпространението им. Те все още не са включени под форма на регулация и се разпространяват свободно.

Според Европейския доклад за наркотиците от 2018 г. продължава високото търсене и предлагане на нови психоактивни вещества, стимуланти, хероин и други опиоиди със сериозно въздействие върху общественото здраве. От доклада става ясно, че канабисът продължава да е най-широко употребяваният незаконен наркотик.

Според специалистите всички наркотични вещества са токсични за човешкия организъм. Те увреждат трайно нервните клетки, черният дроб, бъбреците, сърцето, белите дробове, имунната и половата система. С прекомерната им употреба може да се увеличи рискът от инфекции, болести, или да се стигне до предозиране и смърт.

ШУМ.БГ