Гръцкият състезател Янис Антетокумбо беше избран за най-полезен играч (MVP) в редовния сезон на Националната баскетболна асоциация (НБА). 24-годишният играч на "Милуоки бъкс" беше предпочетен пред носителя на отличието за миналата година Джеймс Хардън от "Хюстън рокетс" и Пол Джордж от "Оклахома сити тъндър".

Антетокумбо печели приза за пръв път в кариерата си. Той е едва вторият европеец след Дирк Новицки и четвъртият чужденец, който е избран за най-полезен играч в редовния сезон. Наградата са печелили още нигериецът Хакийм Олайджуон и канадецът Стив Неш.

Антетокумбо, който е от нигерийски произход, е вторият играч на "Милуоки" с приза. За последно легендата Карим Абдул-Джажбар беше удостоен с отличието за сезоне 1970-71, 1971-72 и1973-74.

През сезона Гръцкото чудо записа по 27.7 точки, 12.5 спечелени борби и 5.9 асистенции средно на мач. С успешна стрелба 57.8% той постави рекорд за франчайза на "Милуоки".

С Антетокумбо в състава "Милуоки" беше отборът с най-добри показатели в редовния сезон. "Елените" завършиха с 60 победи в 82 мача, а в плейофите тимът загуби финала в Източната конференция от шампиона "Торонто раптърс".

Антетокумбо е едва дванадесетият състезател в НБА, който печели отличието преди да навърши 25 години.

Дневник