След 9-часови емоционални дебати и заплаха Украйна да изтегли делегацията си късно в понеделник Парламентарната асамблея на Съвета на Европа реши да възстанови правата на руската делегация, замразени след като Москва анексира украинския полуостров Крим и се намеси в конфликта в Източна Украйна.

След 222 предложени поправки в резолюцията в крайното гласуване "за" се обявиха 118 депутати, 62 - "против" и 10 се въздържаха.

Руската парламентарна делегация вече бе пристигнала в Страсбург, като трима състава ѝ са обект на международни санкции, забраняващи пътуването им в ЕС (Съветът на европа няма формална връзка с Европейския съюз). Днес ПАСЕ трябва да обсъди и гласува кандидатурата на Леонид Слуцки за зам.-председател. В сряда би трябвало да има гласуване и по заключенията на специална комисия, създадена днес, след като група представители в ПАСЕ (за това са нужни поне 30 души от най-малко 5 държави) оспориха правомощията на руската делегация. Също в сряда трябва да бъде гласувано и за нов генерален секретар на мястото на Турбор Ягланд.

Пьотр Толстой, един от руските депутати в делегацията, зам.-председател на Държавната Дума и известен с националистическите си позиции, заяви, че колегите му няма да търпят никакви санкции по свой адрес. До пълното възстановяване на пълномощията ни Русия няма да поднови и замразените от 2017г. година вноски, достигнали около 75 млн. евро.

"Това е победа на здравия разум, защото без руската делегация ПАСЕ не може да работи нормално", заявиха от Кремъл. Външното министерство на Украйна оцени случилото се като отстъпване под руски шантаж, отслабване на санкциите срещу окупатора и загуба на авторитет от най-старата правозащитна и общоевропейска организация.

Против допускането на руснаци до ръководни постове в ПАСЕ се обявиха и депутати от Великобритания, Грузия и балтийските републики. Президентът Владимир Зеленский им благодари за това, че "докрай" са се борили и заяви, че е разочарован от решението и от неуспеха си да убеди президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел депутатите от техните страни да не гласуват в полза на Москва, докато не изпълни принципни искания на организацията по ситуацията с украинските територии. "Надявам се, че докато е защитавал демократичните ценности никой не си е мислил за материалните", добави той в позицията си във "Фейсбук".

Роджър Гейл от британските консерватори остро критикува в изказването си действията на колегите си, нарече приемането на резолюцията "позорен акт", купен "със 70 милиона сребърника".

Привърженици на обратната теза, включително депутати от Германия, Франция, Италия и скандинавските страни, изтъкваха, че няма да има промяна в политиката на ЕС, както и че ако изолирането на Русия ще остави 140 млн. руски граждани без защитата на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Съветът на Европа е длъжен да продължи с мониторинга на Русия, където се извършващ чудовищни нарушения на правата на човека, каза Франк Швабе, лидер на втората по големина група в залата - тази на социалисти, демократи и зелени.

Александер Посиеж, полски депутат от най-голямата група (Европейска народна партия), настоя, че "за недемократичните страни достъпът до институциите на Съвета на Европа е безценно благо. Докладът за завръщането на Русия внесе разцепление в нашата група и тя няма единно мнение, добави той. Мнозина колеги са докарани до абсурдна ситуация на човек, който се подготвя да скочи в басейн, без да знае дали в него има вода, каза още Посиеж. "Какво правим като променяме регламента - засилваме позициите си или напротив?"

Негови съмишленици допълниха, че аргументът с ЕСПЧ е невалиден, тъй като и без това руските власти пренебрегват решенията му. Други отвърнаха, че това дали Москва ще лиши гражданите си от защитата на ЕСПЧ трябва да е решение, за което да отговаря Русия, а не Съветът на Европа.

"Уинстън Чърчил (един от основоположниците на Съвета на Европа) би се ужасил, ако видеше такава политика на умиротворяване", каза още Роджър Гейл.

Авторката на доклада, белгийката Петра де Сутер, заяви в края на дебата: "Предаваме ли се пред Русия, снемаме ли санкциите, поддаваме ли се на техния шантаж? Не мисля. Те трябва да се изказват, а ние да изискваме от тях отговори. Санкциите, които въведохме преди 5 години, не промениха абсолютно нищо. Погледнете на ситуацията и от тази страна." Според нея"не победителите пишат историята, а миротворците".

Московското издание "Новая газета" коментира, че Русия е постигнала победа с маловажна практическа полза, но с огромен пропаганден потенциал. То разяснява, че специално заради руснаците е бил измислен терминът "усъвършенстване на процеса за приемане на решения от ПАСЕ за пълномощията и гласуванията" и текстът "правата на членовете да гласуват, да се изказват и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи не могат да бъдат спирани или отменяни". Сега Русия си връща правото не само да избира генерален секретар на Съвета на Европа, но и съдиите в ЕСПЧ.

"Денят на борбата на делегатите от ПАСЕ с основополагащите принципи на тази организация се оказа дълъг", обобщава още в началото "Новая газета".

Дневник