Расовото многообразие в света на модата не би трябвало да бъде приемано единствено като поредната модна тенденция. В същото време неравнопоставеността по подиумите драстично е намаляла. Това заяви в интервю пред "Ройтерс" Наоми Кембъл.

49-годишната Кембъл е първият чернокож модел, появил се на кориците на френското издание на списание "Вог" (Vogue) и на списание "Тайм". Тя от дълги години говори за дискриминацията в индустрията, в която работи от повече от 3 десетилетия.

Според нея именно многообразието е най-голямата промяна в света на модата в последните години. "Но ние се надяваме хората да не си мислят, че това е просто тенденция, както дрехите са актуални сезон за сезон. Това просто няма как да се случи", коментира тя. По думите на Кембъл модните дизайнери от Африка още не са получили признанието, което заслужават, но нещата се подобряват и в тази посока.

Въпреки че Кембъл е един от 5-те супермодели от началото на 90-те години, в нейна статия в последния брой на британското издание на "Вог" тя призна, че едва напоследък е започнала да се чувства по-удобно в кожата си. Тя допълни, че когато е трябвало да си хваща такси в Ню Йорк, винаги е обличала жилетка, защото й е било неловко.

През 2005 г. моделът основа благотворителната организация Fashion For Relief, чиято цел е да набира средства за каузи като подпомагане на жертвите на урагана "Катрина". Кембъл прави първите си крачки в благотворителната дейност с Нелсън Мандела, който я нарича своя "почетна внучка".

На въпроса как смята, че ще се отрази Брекзит на модната индустрия във Великобритания, родената в Лондон Кембъл отговори: "Интересува ме как Брекзит ще се отрази на цялата страна."

Дневник

Въпреки това тя добави, че се надява, че по този начин в света на модата ще се появят нови възможности. "Когато хората ми говорят за нещо "глобално" и аз ги попитам дали имат предвид Африка, а те ми отговорят отрицателно, тогава те самите не са глобални за мен. Така че, ако това ще открие за модата нови територии, които досега не са били включения в нея, тогава аз съм за Брекзит в модната индустрия", завърши тя.