Със златен медал е оценен сръндак, отстрелян на територията на Държавно горско стопанство – Върбица, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

Рогата на животното са с тегло от 550 гр. Сръндакът е оценен от комисия, в която влизат ловните експерти на Североизточното държавно предприятие и РДГ - Шумен. Проверка в документите на стопанството във Върбица сочи, че до момента сръндак с такива показатели в териториалното поделение не е имало, уточниха от СИДП.

Трофейното животно е отстреляно преди дни от Аднан Джамбазов, който е шуменец, а в момента работи като юрист в столицата. Ловът чрез издебване, при който е отстреляно трофейното животно, е организиран от ловния специалист на Върбица инж. Исмаил Курдов.

Според инж. Курдов елитното животно показва, че на територията на ДГС - Върбица дивечът се увеличава с всяка изминала година, като все по-често се забелязват екземпляри, на които ловните експерти биха присъдили медали. Ценните животни са резултат от селекцията в стопанството, както и от грижите, които работещите полагат за дивеча през всички сезони.

ШУМ.БГ