Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в началото на днешните тристранни преговори между САЩ, Русия и Израел в Ерусалим, че трите страни споделят обща цел, а тя е "всички чужди сили, влезли в Сирия след 2011 г. (годината на началото на гражданската война)", да напуснат страната, предаде ДПА.

Думите на Нетаняху, цитирани от БТА, следват публикации във влиятелно арабскоезично издание този месец, според което американски и израелски представители ще предложат на Москва сделка за Сирия.

"И тримата бихме искали да видим мирна, стабилна и сигурна Сирия", каза Нетаняху в началото на безпрецедентната среща на високо равнище.

Изтеглянето на чуждите сили е начин тази цел да бъде постигната, заяви той и допълни, че това ще е добре за Русия, добре за САЩ, добре за Израел и добре за Сирия. Нетаняху спомена, че "Израел е действал стотици пъти, за да попречи на Иран да се окопае военно в Сирия, докато в същото време активно и открито призовава и работи за унищожаването на Израел". Той допълни, че Израел е действал, за да "попречи на Иран да доставя все по-усъвършенствани оръжия на "Хизбула" и да открие втори фронт (срещу Израел) на север, откъм Голанските възвишения".

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън нарече Иран "източник на враждебност и агресия" в Близкия изток. САЩ и Израел са твърди противници на Иран, но Русия и Иран са стратегически съюзници, отбелязва ДПА.

Секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев заяви, че Русия е партньор на Иран, но добави, че също така разбира и позициите на Израел. Русия успява да поддържа тесни връзки както с Иран, така и с Израел. Патрушев заяви, че Иран е партньор на Русия в борбата срещу тероризма в Сирия. "Много е важно да чуем как всяка от страните оценява ситуацията", допълни той.

Дневник