Европейският съюз и Виетнам ще подпишат всеобхватно търговско и инвестиционно споразумение в неделя, 30 юни, съобщи днес ЕС, след като страните членки дадоха зелена светлина на документа, предаде ДПА.

ЕС се стреми да укрепи търговските си връзки по света, за да даде отпор на нарастващото търговско напрежение със САЩ. По-рано тази година в сила влезе мащабно търговско споразумение между ЕС и Япония.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства подписването на споразумението. Според документа ЕС и Виетнам ще премахнат 99 процента от митата си, като повечето ще отпаднат незабавно с прилагането на договора. Споразумението също така намалява нетарифните бариери пред ЕС, като виетнамският сектор на услугите и обществените поръчки се отваря за европейски компании.

От споразумението ще се облагодетелства европейският износ на автомобили, млечни продукти, вино, фармацевтични изделия и шоколад. Виетнамският внос в ЕС включва телекомуникационно оборудване, дрехи и храни.

Споразумението предвижда също така защита на потребителите и работниците, както и на околната среда. Двете страни се ангажират да се придържат към Парижкото споразумение за климата. При преговорите Виетнам ратифицира също така Конвенцията на Международната организация на труда за колективните споразумения.

След подписването в неделя двустранното споразумение ще трябва да бъде гласувано от Европейския парламент, а след това да бъде одобрено от правителствата на страните от ЕС. Инвестиционното споразумение ще изисква по-дълъг процес на ратификация, тъй като трябва да получи също парламентарно одобрение от всяка страна членка.

Дневник