Босна и Херцеговина ще бъде отстранена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в която всяка страна членка има делегация, съобщи "Болкан инсайт".

Причината е, че в продължение на шест месеца след изборите миналия октомври страната не успя да излъчи делегация, каквото е изискването за всяка страна след избори. Тя получи и отсрочка, изтекла днес.

Една от двете камари на националния парламент в Сараево опита да го направи, като насрочи заседание за днес по инициатива на председателя си бошняк (и президент от квотата на бошняците до октомври, Бакир Изетбегович). Делегацията на Съюза на независимите социалдемократи (СНСД, партията, оглавявана от президента сърбин Милорад Додик), която държи четири от петте мандата на босненските сърби, обаче отказа да се включи, като обяви, че заседанието е свикано в разрез с процедурите.

Сърби и бошняци се обвиняват за неосъществения все още избор на правителство и продължилата политическа безизходица. Депутатите от най-голямата партия на хърватите, Хърватски демократичен съюз, обаче също не се появиха на заседанието.

Основният спор, отлагащ формирането на правителството, всъщност е заради плана за действие за членство в НАТО - стъпка към алианса, която бошняци и хървати подкрепят, а ръководството на сърбите отхвърля. Бошняците настояват, че кандидатът на СНСД за председател на Съвета на министрите (длъжност, близка до тази на премиер) няма да бъде подкрепен от тях, ако не застане зад плана за действие.

През 2010 г. политическата криза бе по-дълга, след като нямаше правителство в продължение на 16 месеца. Въпреки това сърби, бошняци и хървати се договориха за делегацията в ПАСЕ.

Босна и Херцеговина, член на Съвета на Европа, бе отхвърлена като кандидат за член на Европейския съюз със становище на еврокомисията по-рано този месец.

Дневник