Турция одобри нов закон за военната служба, съкращаващ времетраенето ѝ от 12 месеца на половин година, съобщи Анадолската агенция.

Решението, прието с 335 гласа "за" (в 600-членния парламент) и 17 "против", ще даде възможност за още по-голямо намаляване за "онези, които могат да си го позволят", продължава агенцията.

Всеки, който плати 31 хил. турски лири, ще има възможността да се включи в едномесечно обучение и ще бъде освободен от другите пет.

Ще се запази възможността за служба от 12 месеца - всеки, който я избере, ще получава по 2000 лири (346 долара) на месец през всеки от шестте оставащи месеца след задължителните, пише в. "Дейли сабах".

За реформата имаше дебат в парламента, а опозицията се опасяваше, че е възможно въоръжените сили на Турция - страната с втората най-голяма армия в НАТО - да пострадат от нея. Според президента Реджеп Тайип Ердоган обаче "няма основание" за подобни твърдения, особено защото важните мисии така или иначе се поверяват на редовната армия.

Военната служба е задължителна в още около двайсет държави, сред които в Европа са Австрия, Швейцария, Финландия и Гърция.

Дневник