Ако предложението ни за 1 лв. партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите ни от "Обединени патриоти", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. "Нашата позиция не се е променила, както и вчера стана известно от изявлението на премиера и председател на нашата партия след консултациите с нашите коалиционни партньори. Ние твърдо стоим зад позицията си и решенията на Министерски съвет за 1 лв. партийна субсидия такъв, какъвто беше вотът на българските граждани", добави Атанасова, като припомни за "референдума на Слави", при който 2, 5 млн. души отговорили с "да" на въпроса за субсидиите.

Атанасова обясни, че тъй като ГЕРБ имат 95 народни представители в парламент от 240 и имат заявена подкрепа единствено от "Воля" ще участват в разговорите каквито трябва да инициират от "Обединени патриоти" през тази седмица.

Депутатът Николай Александров от "Атака" апелира за бързи консултации по темата за субсидиите още днес. "Това, че Борисов не е в държавата означава ли, че тя трябва да спре да работи, каза Александров по повод обясненията на управляващите, че консултациите се отлагат с ден поради отсъствието на шефката парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

ДПС няма да участват в консултациите, времето за предложения било изтекло

Няма да участваме в консултации за партийните субсидии, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Това, което имахме да кажем по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в Закона, внесен от Министерски съвет и на консултациите ни с БСП и с ГЕРБ, каза Карадайъ. Той добави, че с националистите ДПС няма какво да си говори. "Предложението идва от Министерски съвет, в който те участват. Ако те са решили да бламират своето правителство, това е тяхно решение", добави Карадайъ.

Карадайъ обърна внимание, че партията е била активна, когато правилата са позволявали това, а сроковете за предложение между първо и второ четене са изтекли.

Карадайъ припомни позицията на ДПС, че субсидиите трябва да са с размер, с който партиите да могат да финансират дейността и кампанията си. "Ако няма да могат политическите партии да финансират дейността си чрез субсидии от държавата, то тогава трябва да има отворен, ясен, прозрачен модел за финансиране на политическите партии", добави Карадайъ.

ВМРО: Промяна във финансирането няма да доведе до нищо добре

"То си е тяхна работа дали ще участват или не. Когато трябва да бъде защитена демокрацията в България, мисля, че всички партии трябва да са национално отговорни и да преглътнат егото си и да направят наистина един дебат по какъв начин да се финансират самите партии и какъв да е размерът на самата субсидия. Една такава рязка промяна във финансирането на политическите партии в България няма да доведе до нищо добре. Тяхна работа е дали ще участват или не", коментира депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че ще отиде на консултациите за размера на субсидиите на партиите. "Това беше наша инициатива още преди десетина дни. Смятаме, че това е разумното. Да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим в две посоки. Да не допускаме частни интереси да си купуват партии, да диктуват политиката на България, но да намалим субсидията, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари. С тези два принципа отиваме на разговори", каза Нинова.

Вчера на съвета на управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" беше решено, че ще се дебатира до ваканцията на парламента през август, какъв да бъде размерът на партийните субсидии. Съветът се събра, след като в петък за малко не бе окончателно прието субсидията от 11 лв. на глас, получен на парламентарни избори, да бъде намалена до 1 лв. Това беше предложено от премиера Бойко Борисов, който вчера каза, че не се отказва от идеята си субсидията да стане 1 лв. "Всички сме на една обща позиция - че субсидиите трябва да бъдат намалени", каза преди него лидерът на НФСВ Валери Симеонов след съвета.

Дневник