Български организации могат да се включат в конкурс по Механизма за свързана Европа с бюджет 27 млн. евро, информира пресцентърът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Подаването на предложения започва на 4 юли 2019 г. и ще продължи до 14 ноември 2019 г.

Конкурсът е разпределен в няколко теми, като най-голям е бюджетът за киберсигурност - 10 млн. евро за всички държави от ЕС. Ще бъдат финансирани дейности за укрепване на капацитета на национални компетентни органи, единни звена за контакт, доставчици на цифрови услуги, както и на националните центрове за действие при инциденти в информационната сигурност.

Проектите могат да включват изграждане на инфраструктура за киберпространство или развитие на умения. За разработки, свързани със свободен достъп до данни от обществения сектор, ще бъдат отделени 5 млн. евро за всички участници. Целта е да се подпомогне развитието на информационни продукти и услуги, които се основават на повторното използване на данни от публичния и частния сектор.

Механизмът за свързана Европа ще финансира и проекти, свързани с електронни обществени поръчки и прилагането на електронни формуляри за обществени поръчки. Бюджетът е 3 млн. евро.

Електронното здравеопазване също е тема в предстоящия конкурс. Организацията, която кандидатства за финансиране, трябва да има подкрепата на националния орган, който отговаря за електронното здравеопазване. Максималното финансиране за държава е 1 млн. евро.

Предложения могат да се подават и за присъединяване към модулите на Европейския портал за електронно правосъдие - електронни доказателства; система за трансгранична електронна комуникация в рамките на съдебната системата; взаимно свързване на регистрите за производствата по несъстоятелност. Бюджетът е 3 млн. евро за всички модули.

Програмата ще финансира и проекти в подкрепа на създаването на Европейската платформа за умения и работни места в областта на цифровите технологии.

Еврокомисията покрива до 75 процента от разходите за всеки от одобрените проекти.

БТА/Дневник