Инспектори по пожарна безопасност влизат в житните блокове на засилени проверки по време на кампанията и най-вече през почивните дни. Служителите ще проверяват за нарушаване правилата и нормите за пожарна безопасност на лицата, които извършват жътвена кампания.

„17 акта на стойност от 200 до 500 лв. за нарушение са издадени по време на жътвената кампания миналото лято, като най-големите са констатирани през почивните дни“, каза за ШУМ.БГ комисар Иван Иванов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той обясни, че проверяващите се натъкнали на използването на технически неизправна техника, която не е минала през необходимия преглед, както и неспазване на противопожарните изисквания.

„Районните противопожарни служби разполагат с оперативни карти за местонахождение на засадените площи, вид култура, пътища, водоизточници. Проведохме срещи и инструктаж с  кметове, членове на общински съвети, арендатори, срещнахме се с доброволците за пожароспасяване. Мерките за предпазване от пожари в земеделски земи и при жътвената кампания вече се изпълняват“, каза комисар Иванов.

Той уточни, че за миналата година инспекторите са проверили 406 броя техника, от които 104 зърнокомбайни, а останалите сламопреси и техника. По време на жътвената кампания  огнеборци са гасили две машини – комбайна и сламопреса и пожар е унищожил 2 дка с ечемик.

Тази година на територията на областта засетите земеделски площи с пшеница, ечемик, маслодайна рапица и тритикале са  601 171 дка. В тях по време на жътвената кампания ще влязат 1748 комбайни, сламопреси и техника за извозване на зърното.

„Още сме в началото на кампанията. До момента имаме един регистриран пожар вчера в землището на село Кълново, където 10 декара стърнище изгоря. Установили сме виновника, на който е съставен акт за нарушение“,  каза комисар Иванов. 

ШУМ.БГ