Проверката на прокуратурата за това има ли престъпление при сделките с имотите на висши държавни чиновници продължава и ще продължи докато приключат данъчните ревизии на Националната агенция за приходите (НАП). Срокът по закон за прокурорска проверка е 2 месеца с възможност за удължаване с още един месец, но когато се очаква ревизия от други органи, тя може да продължи по-дълго.

Това обясни главният прокурор Сотир Цацаров, след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) излезе с решения, че няма конфликт на интереси във всички 11 проверявани случая със сделки за имоти. Повечето проверки започнаха по медийни публикации, че имотите са купени на по-ниски от установените на пазара цени.

Преди дни Комисията съобщи, че не е установила конфликт на интереси в нито един от проверяваните случаи за имотите на висши държавни чиновници и министри, купени на по-ниски цени от пазарните.

"Това, което бе обявено, са решения на КПКОНПИ. Решенията са с оглед правомощията, които тази комисия има - да установява конфликт на интереси. Нито прокуратурата, нито който и да е друг орган има такива правомощия. В същото време комисията се произнесе по отношение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и препрати проверката на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС)", каза Цацаров.

"Според мен това не бива да се тълкува като някакво изключение, просто комисията няма правомощия да се произнася по отношение на магистрати. Такова правомощие има само ИВСС", коментира главният прокурор.

По думите му, производствата за конфликт на интереси са нещо отделно, самостоятелно и нямащо нищо общо с прокурорските проверки. "Когато проверките на Върховната касационна прокуратура са започнали, самата прокуратура поиска комисията да се произнесе дали има конфликт на интереси. Една от проверките е по наш сигнал – за Цветан Цветанов, но така или иначе комисията реши, че няма конфликт на интереси", каза Цацаров.

Той обясни, че са назначени данъчни ревизии на всички проверявани от прокуратурата и на членовете на техните семейства.

"Резултатите от данъчните проверки и ревизии, които извършва НАП и в момента и които трябва да бъдат докладвани в прокуратурата, когато завършат, ще предопредели изхода и от прокурорските проверки – тоест наличие или липса на престъпление", обясни Цацаров.

Той каза, че прокуратурата и НАП се съгласуват постоянно за сроковете на проверките. "Когато проверката се възлага на друг орган, който се подчинява на други правила, те се извършват по правилата и сроковете по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Нашата проверка ще продължи до тогава, докато получим резултатите от НАП", каза Цацаров.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев също е обект на проверка от прокуратурата, която също се сезира след публикациите за имоти на хора на властови позиции, купени на по-ниски от пазарните цени. Въпреки че отказваше да дава обяснения за имотите си с аргумента, че съмненията към него са несъстоятелни, Пламен Георгиев спешно излезе в отпуск по съвет на премиера Бойко Борисов, а това удължи срока, в който няма да е на работа. Данъчните инспектори в София и прокуратурата правят ревизия на имуществото и доходите на Георгиев и съпругата му за периода 2013 – 2018 г.

Дневник