Рекордьорът по титли от Големия шлем в тениса при мъжете Роджър Федерер е поставен преди Рафаел Надал в схемата на "Уимбълдън", въпреки че се намира позиция под него в световната ранглиста. Списъкът с поставените беше публикуван от организаторите, като българският тенисист Григор Димитров е извън него.

Преди ден Надал заяви, че не разбира защо "Уимбълдън" е единственият турнир, който подрежда схемата по свой критерий.

Турнирите в календара на АТП разчитат на световната ранглиста за определяне на схемата си. Единственото изключение е "Уимбълдън". Там се вземат предвид точките в ранглистата към 24 юни 2019, добавят се спечелените точки от турнири на трева в последните 12 месеца преди тази дата, както и 75% от точките, спечелени на най-успешния турнир на трева още 12 месеца назад.

Водач този сезон е Новак Джокович, следван от Федерер, Надал и Кевин Андерсън, който е осми в световната ранглиста. Осмицата се допълва от Доминик Тийм, Александър Зверев, Стефанос Циципас и Кей Нишикори.

Скок от пет места спрямо световната ранглиста има Марин Чилич, който е 13-и в схемата.

При жените Ашли Барти е поставена първа, следвана от Наоми Осака, Каролина Плишкова и Кики Бертенс, а Серена Уилямс е 11-а. Жребият ще се тегли в петък.

Дневник