Главният прокурор Сотир Цацаров защити предложенията за промени на правосъдния министър Данаил Кирилов и въвеждането на механизъм за разследване на "тримата големи", макар че определи предложението като несъвършено. Освен това той видя три "измами и спекулации" при обсъждането на предложените от Кирилов промени. Според Цацаров решението е позитивно, тъй като е очевидно, че такива правила трябва да бъдат приети.

"Много се спекулира с това и тук не изхождам от позицията на защита на моята институция или поста, който заемам до един определен период от време. Изхождам от правилата и принципите такива, каквито са", каза Цацаров в коментар за промените, които касаят главния прокурор и председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС).

По думите му една от спекулациите по темата е, че възможността за временно отстраняване и наказателно преследване се иска само по отношение на главния прокурор.

"Ако се прочете последният ноемврийски доклад на ЕК, самият текст казва ясно: "правила, касаещи главния прокурор, както и другите висши ръководни длъжности в прокуратурата". Техническият доклад към него е повече от конкретен и той казва ясно: "председатели на върховни съдилища и главен прокурор", следователно нещата всеки може да ги тълкува от своя зрителен ъгъл. Но ако се ръководим от нещо – то е от докладите на ЕК", подчерта Цацаров.

Главният прокурор каза, че е прочел мнения на колеги, които призовават за излизане на прокуратурата от съдебната власт. "И същите тези колеги са били кандидати за главни прокурори. Ако бях видял това в техните концепции, щях да повярвам в това колко са искрени. Но нещата не бива да се представят конюнктурно или с оглед личността на този или онзи", призова Цацаров.

"И най-сетне третата измама – очевидно е, че се навежда на мисълта, че тези правила се правят, за да се улесни атаката срещу председателя на ВКС или евентуално да се посегне на длъжността, която той заема. Моето мнение е, че това е пълна измама", подчерта Цацаров.

Той посочи, че няма да коментира "личните страхове на г-н Панов, които определят немалка част от поведението му". Но поиска да зададе принципен въпрос - кое е по-добро.

"Сегашното положение, при което наказателно производство срещу председател на ВКС може да бъде образувано незабавно, без каквато и да е пречка или положението, при което някой предлага правила, при които, за да стане това трябва да ти дадат разрешение 17 души – 2/3 от членовете на ВСС", обясни двете положения Цацаров.

Според него промените са "един защитен механизъм срещу произвол".

"И пак казвам - предложеното от Данаил Кирилов не е съвършено, но дайте да не го разкъсваме по този начин. То беше предложено за първи път. В крайна сметка дискусиите ще родят истината. Но е пълна измама и тя е целенасочена – това, че едва ли не правилата се правят, за да се създаде път и процедура за отстраняване на председателя на ВКС", обясни отново Цацаров.

Той е на мнение, че в момента никой няма интерес да отстранява Лозан Панов. "Нито някой има интерес да отстрани този човек в момента, нито ще го направи. Това го казвам съвсем ясно. Такова е моето мнение. Създадените правила го пазят него и който и да е друг председател на ВКС. Така че дайте да не спекулираме със страхове", призова Цацаров.

Дневник