Боксът запази мястото си в летните игри в Токио през 2020 г., но бъдещето на спорта в олимпийското движение остава под въпрос. Това решение взе Международният олимпийски комитет (МОК) по време на 134-я си конгрес в Лозана.

Изпълнителният комитет реши да остави в изолация Международната боксова асоциация (AIBA), която е отстранена от организирането на боксовия турнир в Токио. За тази цел МОК създаде работна група, чийто ръководител е президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

От Международния олимпийски комитет призоваха AIBA за реформи в кратки срокове, за да бъде върнато доверието към организацията, загубено заради лошото финансово управление и проблема със спортната й почтеност.

"Дългосрочното развитие на ситуацията зависи от международната федерация и промените, които тя ще осъществи много бързо. Те трябва да са готови да се погрижат за реда в своя спорт след Токио 2020. Ако не успеят, бъдещето няма да е светло", каза Недад Лалович.

Президентът на Международната федерация по борба и член на МОК допълни: "Помагаме на спортистите да спасят собствения си спорт. Опитахме да си партнираме с AIBA, но те не пожелаха дълги години. Надявам се да намерят изход от кризата".

Боксовият турнир в Токио 2020 ще включва осем категории при мъжете и пет при жените. В тях ще участват 186 мъже и 100 жени. Квалификациите ще се проведат от януари до май догодина на турнири в Китай, Сенегал, Великобритания, Аржентина и Япония.

В последните две години боксът неколкократно беше заплашен от МОК с изключване от олимпийската програма. Причината е, че AIBA продължава да се ръководи от свързвания с организираната престъпност Гафур Рахимов.

Той беше обявен от министерството на финансите на САЩ за "един от водещите престъпници на Узбекистан и ключова фигура в търговията с хероин".

Рахимов беше избран за временен президент на световния бокс през 2017 г. Той замени дългогодишния ръководител на организацията Чин Куо У, който подаде оставка след вътрешни спорове и твърдения за сериозни финансови проблеми в AIBA.

Въпреки предупрежденията на олимпийския комитет Рахимов беше утвърден за постоянен президент на AIBA.

Другото голямо притеснение на МОК е свързано със съдийството в аматьорския бокс. Скандалните решения на реферите по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро доведоха до сериозни съмнения в манипулиране на мачове.

Тогава AIBA започна разследване на всичките съдии, като впоследствие отстрани неназован брой от тях. От федерацията обаче отрекоха обвиненията в корупция, а заявиха, че изгонените рефери са се "представили под очакванията.

Дневник