Жертвите на домашно насилие да могат за 15 минути до половин час да получат на едно място нужния набор от документи, необходими, за да защитят правата си. А в близко бъдеще да бъдат обучени специалисти от "Спешна помощ" как лесно да разпознават признаците на домашно насилие, да го докладват и да има по-добра координация между институциите в защитата на пострадалите и за включването на агресорите в различни програми за работа с агресивното поведение.

Това е целта на започналия днес съвместен проект между "Пирогов", Националната полиция и неправителствената организация "Деметра", който трябва да продължи 6 месеца.

"При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му. Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: "Ние сега трябва да отидем в "Съдебна медицина" да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство" и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин, коментира изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов при началото на проекта. По думите му сега всичко ще бъде правено на място в болницата в рамките на 15 до 30 минути. А подготвени специалисти за борба с домашното насилие ще бъдат на разположение в болницата 24 часа в денонощието през цялата седмица.

Идеята е по време на проекта да се изгради и работеща междуинституционална връзка и координация между специалистите, които работят с жертви на домашно насилие и с този вид престъпления. А още на място в "Пирогов" жертвите да получат комплексна услуга, включително и за осигуряване на началната им безопасност и подкрепа. Насилниците пък ще бъдат насочвани към специализирана програма за редуциране на агресивно поведение.

Дневник