Резултатите от изпитите по български език и литература и по математика след 7-ми клас, които служат за кандидатстване в гимназиите, вече са оповестени, съобщиха от Министерството на образованието.

Оценките от националното външно оценяване са публикувани на специализирания сайт https://priem.mon.bg/. Профилите са индивидуални, а за достигане до тях е необходимо да се въведат входящият номер и кодът за достъп, вписани в служебната бележка, която училищата издават на всеки седмокласник за участие в Националното външно оценяване.

В профила на ученика ще бъдат обявени също резултати от олимпиади или състезания, които се зачитат за кандидатстване в училища. Максималният брой точки от изпит е 100.

На изпитите след 7-ми клас тази година се явиха малко над 61 хил. ученици. За първи път тази година работите се проверяват изцяло електронно, а заради провеждането на матурите месец по-късно от досега, срокът за изнасяне на резултатите беше свит до 5 дни - два пъти по-малко от предходни години.

Документи за прием в гимназиите ще се приемат от 3 до 5 юли. Първото класиране ще бъде обявено на 11 юли, второто - 18 юли, а третото - на 23 юли. Тази година за първи път документите ще се подават изцяло онлайн. Образователното министерство разпространи обяснение стъпка по стъпка как се кандидатства. При желание родителите отново могат да отидат в т.нар. училища-гнезда за прием на документи, където служителите ще въведат желанията на кандидат-гимназистите онлайн вместо тях.

Дневник