Руското вътрешно министерство предяви обвинение на бившия лидер на Демократическата партия в Молдова и най-богат жител на страната Владимир Плахотнюк, че ръководи наркотартел, предадоха руски медии.

Според следствието Плахотнюк участвал в доставка на марокански хашиш в Русия през Испания. Пазар били страните от бившата Общност на независимите държави, включвата две трети от страните от бившия Съветски съюз. Освен това той е обвинен за 28 случая на контрабанда и разпространенине на наркотици в особено големи размери. Ако вината му бъде доказана, той е заплашен от доживотен затвор.

Според министерството Плахотнюк, имайки възможност да влияе на политическата ситуация и на органите на държавната влат с "престъпни методи за въздействие", влязъл в "престъпен совор с лидери на организираната престъпност в Молдова, включително с лица, заемащи високо положение в престъпната йерархия".

Споменати са и конкретни престъпни лидери, с които Плахотнюк се предполага, че се е срещал - Олег Прутяну, Алекандру Стегереску и Мануел Силвио де ла Пас. С първия срещата била с посредничеството на молдовски депутат и победител на международни турнири по кикбокс, Константин Цуцу, на когото също е предявено обвинение.

Между август 2012 и юни 2019 г. полицията от Русия, Молдова, Беларус и Испания е повдигнала наказателни обвинения на над 60 души от предполагаемия синдикат на Плахотнюк, в съвместна операция заедно с испанските власти са иззети и 6 тона хашиш.

Кишинев търси съдействие срещу Плахотнюк

Обвивението срещу Плахотнюк не е първото, предявено от руските власти. През февруари името му се спомена в престъпна схема за изнасяне на милиарди рубли от Русия. През 2017 г. той бе задочно арестуван от московски съд заради участие в опита за убийство на руско-молдовски бизнесмен.

Плахотнюк, на практика управлявал Молдова години наред чрез Демократическата партия (от която бе премиерът Павел Филип), е на прицел и на сегашното молдовско правителство на премиера Мая Санду. Решението на намиращия се под негово влияние Конституционен съд да отстрани президента Игор Додон, отказал да се съобрази със сроковете за съставяне на коалиция в парламента, предизвика политическа криза, за кратко оставила страната с две правителства - едно на Санду и едно на Филип.

Русия застана на страната на Додон (определян като проруски президент) и премиера Санду, успяла ден след срока да състави правителство (считано за проевропейско), изразявайки за кризата позиция, сходна с тази на Съединените щати. Тази седмица молдовският вътрешен министър Андрей Нъстасе обяви, че страната му има нужда от съдействие от международни следствени органи за дейността на Плахотнюк.

Дневник