Във всички седем детски ясли в Шумен ще се извършат текущи ремонти през лятото, а в три е планиран по-голям ремонт. Това каза днес заместник-кметът по здравеопазване и социална политика в община Шумен д-р Светлана Маркова.

Вече са започнали дейностите по газификация на 5-та ясла „Буратино“. Тя е и единствената в града, останала без отопление на синьо гориво. „Газификацията на яслата протича по план. Когато там приключи ремонта, ще насочим ресурс към детска ясла 6, където също ще трябва да се направи профилактика на отоплителната система. Надявам се да ни стигне времето, за да се ремонтира и отоплителната инсталация на детска ясла 16“, обясни д-р Маркова.

Заместник-кметът допълни, че във всички други ясли се извършват текущи ремонти. „Работи се по  козирки, стълбища, предстои да се обновят площадките за игра, правят се и други ремонти, от които се нуждае конкретното детско заведение“, каза д-р Маркова. 

Газификацията на ДЯ „Буратино“ се извършва след обявена обществена поръчка на стойност 41 хил.лв., а финансирането е от бюджета на общината. Останалите ремонти се извършват със средствата, отделени в бюджета за издръжка на яслите, които за тази година са 802 хил.лв.

Д-р Светлана Маркова каза още, че в момента детските ясли са препълнени. „Причина за това е, че от детските ясли децата, навършили три години се изписват на 1 септември. В същото време градините през лятото не работят с пълен капацитет и така в яслите има и бебета и деца надхвърлили 3-годишна възраст“, обясни Светлана Маркова.

ШУМ.БГ