Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Европейският съюз прекрачва границите, като съди американски технологични компании, а подобни действия срещу тези фирми трябва да са от сферата на компетентност на властите в неговата държава, съобщи "Ройтерс".

Преди срещата на Г-20 в Япония Тръмп отправи остри нападки срещу Европа, като каза, че европейските страни "се отнасят към нас по-лошо от Китай", и заяви, че еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер "мрази САЩ може би повече от всеки човек, когото съм срещал", предаде "Политико".

В интервю за "Фокс" президентът заяви, че "европейските страни се възползват от САЩ. Техните търговски бариери са по-лоши, отколкото на Китай".

Тръмп описа председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като "фантастичен джентълмен" и "изключително упорит". Не толкова мило обаче се изказа за Вестагер, ключов член на екипа на Юнкер, която оглавява антитръстовите разследвания на ЕС, завършили с големи глоби за технологичните гиганти "Гугъл" и "Епъл".

"Имате една жена в Европа, няма да споменавам името й, всъщност се обмисля дали да не заеме мястото на Жан-Клод, тя мрази САЩ може би повече от всеки друг човек, когото някога съм срещал. Какво прави тя с нашата страна. Тя съди всички наши компании. Ние трябва да съдим "Гугъл" и "Фейсбук" и може би ще го направим", допълни Тръмп.

По думите му Европа прави почти невъзможно осъществяването на двустранен бизнес и "се отнася към нас по-зле от Китай".

Той се върна и на още една често повдигана от него тема – че европейските държави, членки на НАТО, не плащат справедлив дял. "Ние плащаме за близо 100% от НАТО, хората знаят това. Германия не плаща това, което би трябвало".

Виетнам повече от всички чуждестранни партньори на САЩ прилага несправедлива практика в двустранната търговия, каза още Тръмп в ефира на "Фокс". "Виетнам се възползва от нас дори повече от Китай. Така че това е много интересна ситуация", допълва президентът на САЩ. На въпрос дали правителството на САЩ планира да започне да налага мита на стоки и услуги от Виетнам Тръмп не даде пряк отговор. "Ние обсъждаме нещата с Виетнам. Виетнам е много по-малък от Китай, но злоупотребява практически повече от всички останали", каза Тръмп.

Дневник