Почти 75 години след края на Втората световна война операторът на холандските държавни железници планира да предложи обезщетения на оцелели от Холокоста и на оцелели техни роднини заради своята роля в транспортиране на на евреи до нацистките концентрационни лагери в Холандия, предаде ДПА.

Операторът на железниците Ен Ес ще предостави десетки милиони евро на жертви, съобщи вчера ръководителят на железниците Роджър ван Бокстел в холандския град Утрехт.

По заповед на нацистите, окупирали Холандия, около 110 хил. евреи, както и роми и синти са били депортирани главно в концлагера Аушвиц и малцина са оцелели. "Този превоз се е извършвал с цел да бъдат подчинени като население", каза Ван Бокстел. "Обезщетенията не могат да компенсират личното страдание", допълни той.

Ен Ес обяви през 2018 г., че ще предложи компенсации на жертви на Холокоста. Комисия начело с бившия кмет на Амстердам Йоб Коен беше натоварена да изработи детайлите и да представи заключенията си вчера.

По оценка на комисията между 5 хил. и 6 хил. оцелели от нацистките концлагери или оцелели роднини могат да получат компенсации. Те ще са на стойност между 5 хил. и 15 хил. евро на човек. Инициативата беше подета от Сало Мулер - 83-годишен бивш журналист и физиотерапевт, чиито родители са били депортирани в Аушвиц и убити там.

Холандският оператор на железниците не се е противопоставил навремето на депортациите и спечелил около 2.5 милиона гулдена (1.1 милиона евро) от транспортирането. Ен Ес се извини официално за ролята си през 2005 г. В изявление националната железопътна копания каза, че случилото се е "черна страница в историята й", предаде "Асошиейтед прес". /БТА

Дневник