Колиба от мамутски кости, начини за измерване на времето в древността, резбарство, грънчарство и други интересни демонстрации са част от Прегледа на музейните анимации, който ще се проведе в Шумен на 28 и 29 юни.

Той се организира от Регионален исторически музей – Шумен и в него са заявили участие специалисти от музеи от страната, както и университетски преподаватели. Второто издание на инициативата е посветено на 115 годишнината от основаването на РИМ – Шумен.

В съботния 29 юни, в откритите площи около сградата на музея, ще бъдат показани анимации и атракции, развивани в музейна среда. Всички демонстрации са със свободен достъп.

От Регионален исторически музей – Русе ще сглобяват колиба от мамутски кости, времето както в древността ще измерват от Регионален исторически музей – Кюстендил, възрожденски урок по взаимоучителната метода ще проведат от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, някои домашни занятия ще припомнят от Етнографски музей на открито „Етър”, майстор ще работи и обучава на грънчарско колело, ръчно текстилно печатане ще покажат от Национален политехнически музей – Музей на текстилната индустрия, рибарски мрежи ще плетат от Регионален исторически музей – Бургас, каква е тайната на качамака ще разкрият музейни специалисти от Исторически музей – Исперих, а детски игри от социализма са подготвили от Регионален исторически музей – Варна.

Регионален исторически музей – Шумен също ще представи някои анимации, насочени към най-малките посетители на централната експозиция и къщите музеи „Панайот Волов“ и „Добри Войников“.

Прегледът на музейните анимации ще бъде открит официално на 28 юни, петък, в 13.00 часа в Лекционната зала на музея. Под формата на доклади и презентации, специалистите ще споделят своя опит в дейностите, съпровождащи стандартното експониране на артефакти в различните музеи с акцент върху образователните програми.

ШУМ.БГ