Децата от Ученически литературен клуб,,Сладкодумци“ към ОДК – Шумен бяха наградени  за призовите се места в Националния ученически конкурс ,,Куба - далечна и близка“, съобщиха от детския комплекс.

Шуменските сладкодумци получиха призове и в трите възрастови групи. Росалина Димчева – бе отличена в първа възрастова група, 1-4 клас. Синем Хюсмен е с първото място във втора възрастова група, 5-8 клас., раздел ,,Стихове“. Ивана Димитрова е с второ място, а Тодор Чавкарски  - с трето в раздел ,,Стихове“ при най-големите - трета възрастова група, 9-12 клас.

Ръководителят на Литературния клуб в ЦПЛР-ОДК Шумен Силвия Маринова получи  грамота за учител, провел отлична подготовка на възпитаниците си, участвали в конкурса.

Наградите на отличените ученици в конкурса ,,Куба - далечна и близка“ бяха връчени вчера в  Националния дворец на децата в София от Нейно Превъзходителство Каридад Ясмира Куето Милиан - Извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в Република България.

Тази година конкурсът се проведе под мотото „Куба – 60 години социален и духовен възход 1959 – 2019“. Жури от поети и журналисти от Съюза на българските писатели и Съюза на журналистите в България оцени творбите на участниците от Цяла България. Талантливите шуменчета премериха сили с ученици от Силистра, Раднево, Варна, Търговище, Бургас, Плевен, Ловеч, Благоевград, Велико Търново, като учениците участваха с творби на български и испански език в проза и поезия.

Националният ученически конкурс, посветен на Куба е организиран от: Асоциацията за приятелство „България – Куба”,Синдикатът на българските учители, Централният съвет на Българския антифашистки съюз, Националният дворец на децата, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти със съдействието на Министерството на образованието и науката и Посолството на Република Куба в Република България.

ШУМ.БГ