Служители на криминална, охранителна и икономическа полиция продължават обиколките по населените места в областта за среща с местните жители, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. 

Първото от петте посетени села беше село Преселка. Там местните съобщиха за кражба от преди два дни от  къща, в която „апаш“  направил отвор в стената и откраднал две одеала и около 25 метра  ел.проводник. Произшествието било посетено веднага от полицейски служители и е започнала работа по установяване на извършителя.

Жители се оплакаха и  от затруднен достъп до обществения транспорт. В село Беджене , в което постоянните жители са едва седем, полицаите се срещнаха с Елена Картут, която от шест години живее в селото. „Въпреки, че сме малко в селото животът е спокоен и към момента нямаме за какво да се оплачем.  Имахме преди време проблеми с жители от съседно населено място, които идваха, чупиха клони на овошки, на орехи , на липи. Казахме на кварталния полицай  и всичко се реши веднага. И сега, ако има нещо веднага му звъним на мобилния телефон и идва“, обясни Елена Каркут.

Кметът на село Мировци Валентин Кръстев сподели, че липсата на пътна маркировка и знаци ги тревожи. Имаме детска градина, училище. В непосредствена близост са до главния път и се притесняваме, когато след занимания  децата тръгнат към центъра. Няма обозначени места за пресичане, които да заострят вниманието на шофьорите, разказа Кръстев.  Сподели, че  преди време е имало няколко сигнала от жители в селото, които му разказали, че са се опитвали да ги мамят по телефона. Полицейски служители оставиха брошури със съвети за предпазване от телефонни измами, които ще бъдат раздадени на жители. 

В селата Златна нива и  Върбяне кметовете и местните жители не са споделяли за нерешени проблеми. Мобилните групи продължават да патрулират в отдалечените и малки населени места по утвърден от директора график. При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници.

ШУМ.БГ