Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че той и китайският държавен глава Си Цзинпин са се договорили Вашингтон да се въздържи от налагането на нови мита върху вноса от Китай, съобщава БТА. Той добави, че от китайска страна са се съгласили да купуват повече американска земеделска продукция.

"Ние задържаме тарифите, а те ще купуват земеделски продукти", каза Тръмп на пресконференция в Осака след двудневната среща на върха на Г-20.

Малко след това Тръмп спомена за възможно смекчаване на американските ограничения и срещу китайския технологичен гигант "Хуауей". По думите му американските компании ще могат да продават своето оборудване на "Хуауей".

"Говорим за оборудване, което не създава голям проблем за националната сигурност", допълни той.

В средата на май САЩ заплашиха да поставят "Хуауей" в черен списък на американските компании, на които се забранява да продават американски технологии без специално разрешение, поради съображения за националната сигурност. Администрацията на Тръмп подозира "Хуауей" в шпионаж в полза на Пекин, а китайската компания категорично отрича това.

Започналата преди година търговска война между САЩ и Китай причини загуби за милиарди долари за китайски и американски компании, а освен това се отрази зле на производството, доставките и пазарите в глобален мащаб.

Дневник