И в страната, и в Европа има важни хора, които искат да ме видят на водеща позиция в институция на Европейския съюз. Искам да заявя тук и публично: Аз съм президент на Румъния и искам да остана президент на Румъния, а не председател на Европейския съвет, защото тук има да се върши много повече работа и искам да продължа да участвам в нея."

Това заяви румънският президент Клаус Йоханис на среща с етнически германци в град Сибиу ден преди извънредното събиране на лидерите на страните от ЕС в Брюксел за обсъждане кого да предложат за няколко от ключовите позици в ЕС.

С борбата си срещу корупцията 60-годишният Йоханис е най-популярният европейски политик във "Фейсбук" и бе посочват от дипломати като възможен наследник на Доналд Туск. Той дойде на власт с обещание да обедини страната и да помогне за изчистване на името ѝ от етикета "една от най-корумпираните държави в Европа" като изненадващо победи премиера Виктор Понта през 2014 г.

Социологически проучвания показват, че популярността на първия румънски президент от етническо малцинство е около 43% и има сериозни шансове за втори мандат. Ако се откаже, това ще остави центристката опозиционна Национал-либерална партия в критична ситуация спешно да му търси заместник за ноемврийските избори.

Йоханис е остър критик на опитите на управляващи социалдемократи да ограничат независимостта на съдебната власт. Правителството не само е критикувано от Европейската комисия за тези си действия, но и партията понесе тежко поражение на евроизборите в края на май.

Същия ден имаше и референдум с препоръчителна сила, на който румъците масово подкрепиха президента за това да спира правителствените укази, с които се дава амнистия на осъдени за корупция.

Дневник